Povratak na članak

Bari - drugi Pearl Harbor

Kad se početkom prosinca 1943. godine na Bari sručio iznenadni napad Hitlerove Luftwaffe ova je talijanska luka postala poprište jednog od najtragičnijih događaja Drugoga svjetskog rata.
Objava 25. rujna 2019. 2912 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 1
 • Nepokolebljiv:

  U studenom 1940 u talijanskoj mornarickoj bazi Taranto je bila "generalna proba " napada na Pearl Harbor. To je bio prvi i vrlo uspjesan napad samo avionima na neprijateljske mornaricke snage. Svega 21 zastarjeli dvokrilac je sudjelovao u napadu i ... prikaži još! potopili su ili na duze onesposobili ukupno 6 talijanskih brodova: jedan boji brod potopljen, dva bojna broda onesposob;jeni na duze vrijeme (jedan do kraja rata), jedan krstas ostecen i dva razaraca lakse ostecena. Britanci su izgubili svega dva aviona. Ubrzo nakon napada Japanci su od talijana - svojih saveznika trazili i dobili sve moguce informacije i na tome izgradili strategiju napada na Pearl Harbor. Napad na Pearl Harbor je bio daleko spektakularniji jer je tada bilo upotrijebljeno preko 400 modernih aviona. Prema tome napad na Bari je bila samo mala repriza napada na Pearl Harbor.

  06:14 29. 9. 2019.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.