Naslovnica

Bari - drugi Pearl Harbor

Kad se početkom prosinca 1943. godine na Bari sručio iznenadni napad Hitlerove Luftwaffe ova je talijanska luka postala poprište jednog od najtragičnijih događaja Drugoga svjetskog rata.
25. rujna 2019. u 07:39 1 komentara 2973 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Kad se početkom prosinca 1943. godine na Bari sručio iznenadni napad Hitlerove Luftwaffe ova je talijanska luka postala poprište jednog od najtragičnijih događaja Drugoga svjetskog rata.

Ilustracija Dugo je bio zaboravljen Bio je prva žrtva Drugog svjetskog rata, a njegov krvnik ostao je nekažnjen

Veličina tragedije i delikatnost okolnosti pod kojima se dogodila učinili su da se o tragičnom događaju u Bariju u javnosti saznalo vrlo malo. Službeni izvještaji iz onog vremena prešutjeli su potankosti katastrofe, a nekolicina ljudi koji su o njoj najviše znali nisu mogli ispričati svoju tajnu jer su našli smrt u utrobi američkog broda „John Harvey“ koji je tom prigodom također potopljen. Istom nekoliko godina poslije rata, kad general Eisenhower objavi svoje ratne memoare, svjetska će javnost saznati što se dogodilo u Bariju.

„Drugog prosinca 1943. godine – zabilježio je Eisenhower – dogodio se u Bariju vrlo nemio i žalostan slučaj. Te noći luka je bila bombardirana i mi smo pretrpjeli veće gubitke nego u bilo kojem neprijateljskom zračnom napadu za vrijeme čitave savezničke kampanje u Sredozemnom moru i Europi. Izgubili smo šesnaest brodova, od kojih su neki bili natovareni skupocjenim teretom. Najveća je šteta nastala kad je pogođen jedan brod s gorivom, jer su njegova eksplozija i požar izazvali katastrofu na mnogim susjednim brodovima. Malo je trebalo da nesreća poprimi još veće razmjere. Jedan od tih brodova bio je natovaren bocama iperita koji smo morali uvijek voziti sobom, jer nikad nismo bili sigurni da Nijemci ne će upotrijebiti to oružje. Na sreću, vjetar je puhao od obale i plin koji je izlazio nije izazvao nikakve gubitke.“

Ovi podaci iz najvjerodostojnijeg izvora bacili su tek škrti trak svjetlosti na brižljivo čuvanu tajnu. Jer epizoda s otrovnim plinom nije završila onako „sretno“ i uz „nikakve gubitke“ kako to prikazuje Eisenhower.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2019.       

GODIŠNJICA Prije 75 godina počeo Varšavski ustanak IZ NOVOG BROJA Isporuka talijanskih ratnih brodova Švedskoj ratnoj mornarici 1940. godine IZ NOVOG BROJA Narodna milicija (1945. - 1953.)
 
  • Nepokolebljiv:

    U studenom 1940 u talijanskoj mornarickoj bazi Taranto je bila "generalna proba " napada na Pearl Harbor. To je bio prvi i vrlo uspjesan napad samo avionima na neprijateljske mornaricke snage. Svega 21 zastarjeli dvokrilac je sudjelovao u napadu i ... prikaži još! potopili su ili na duze onesposobili ukupno 6 talijanskih brodova: jedan boji brod potopljen, dva bojna broda onesposob;jeni na duze vrijeme (jedan do kraja rata), jedan krstas ostecen i dva razaraca lakse ostecena. Britanci su izgubili svega dva aviona. Ubrzo nakon napada Japanci su od talijana - svojih saveznika trazili i dobili sve moguce informacije i na tome izgradili strategiju napada na Pearl Harbor. Napad na Pearl Harbor je bio daleko spektakularniji jer je tada bilo upotrijebljeno preko 400 modernih aviona. Prema tome napad na Bari je bila samo mala repriza napada na Pearl Harbor.