STOGODIŠNJICA: KRONOLOGIJA 1914.-1918. (3)

Britaniju muči „Ulsterska kriza“

Bojni brod Elbing
Foto: VP magazin
07.03.2014.
u 03:20

Tisak je prenio vijest da u lipnju, prigodom manevara 15. vojnog zbora, u Sarajevo stiže prijestolonasljednik nadvojvoda Franjo Ferdinand.

Ožujak 1914. godine protekao je u znaku medijskog rata koji se bespoštedno vodio između ruskog i njemačkog tiska. Na izvješća njemačkih listova o ubrzanome ruskom naoružavanju, ruski je tisak odgovarao optužbama na račun druge strane. Analizirajući rusko-njemačke odnose u svjetlu ruskog naoružavanja.„Kölnishe Zeitung“ ističe da Rusija nije u stanju svoje političke prijetnje poduprijeti silom te da stoga Njemačkoj ne prijeti izravna opasnost od Rusije, već od Francuske. Trenutačno ruska vojska nije imala onaj politički značaj koji je svojim snaženjem mogla dosegnuti za tri do četiri godine. S obzirom da je Francuska je u to vrijeme bila glavni svjetski kreditor, ona je financijskim sredstvima prvenstveno utjecala na političke odnose na Balkanu, ali i šire. Rusija je upravo francuskim kreditima jačala svoju vojsku koja je punu spremnost trebala dostići 1917. godine te pridonijeti ruskom utjecaju u kreiranju svjetske politike. Mađarski „Pester Lloyd“ potvrđuje informacije o francuskom financiranju ruskog naoružanja, ali i ukazuje na tradicionalno dobre odnose između Njemačke i Rusije čiju politiku, prema “Pester Lloydu”, vode „trijezni diplomati“. “Loyd” upozorenja Kölnische Zeitunga“ nije smatrao ozbiljnima, već se uzdao u oprez njemačke vlade. Na pisanje „Kölnishe Zeitunga“ referirao se i francuski „Echo de Paris“ s tvrdnjom da ovim člankom njemački glavni stožer priprema njemački narod na nove vojne zahtjeve.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije