IZ NOVOG BROJA

Brod "Elettra" - od carske jahte do spomenika

Iz kolekcije Zvonimira Šuljka
13.07.2021.
u 07:50

Dio dijelova brodske konstrukcije nije završio kao sirovina u nekoj od talijanskih čeličana. Tako se krma broda, uključujući propeler i kormilo, nalazi na brdu Fucino u blizini Rima, a u sklopu Muzeja pošte i komunikacija, također u Rimu, nalazi se parni generator te rekonstrukcija kabine u kojoj je e Talijan Guglielmo Marconi provodio istraživanja.

Većini prosječnih stanovnika Hrvatske poznati su ime i tužna sudbina broda pod imenom „Istranka“, koja je najbolji primjer nebrige prema kulturno-povijesnoj baštini.

Riječ je o nekadašnjoj jahti „Ossero“, posljednjem živućem brodu slavne austrougarske ratne mornarice, koja je napustila tršćanski navoz 1896. godine, a naručitelj je bio admiral i nadvojvoda Karlo Stjepan Habsburški (Karl Stephan von Habsburg-Lothringen), nećak austrougarskoga cara Franje Josipa I. Već 1899. godine nadvojvoda je brod prodao austrougarskoj ratnoj mornarici koja ga je preimenovala u „Dalmat“ i namijenila za potrebe dalmatinskoga namjesnika s matičnom lukom Zadar. Iako je brod preživio oba svjetska rata, nebriga ga je smjestila u ribarsku luku Brižine kod Splita gdje čeka neke bolje dane.

Nakon što je nadvojvoda prodao jahtu „Ossero“, 1900. godine u britanskome brodogradilištu Ramage & Ferguson Ltd u gradu Leithu započela je gradnja njegove nove i veće jahte. Dana 27. ožujka 1904. u more je porinuta jahta pod imenom „Rovenska“. Nadvojvoda je davanjem toga imena ponovno pokazao privrženost i ljubav prema hrvatskome Jadranu jer je Rovenska malo mjesto i luka na otoku Lošinju u kojemu je imao vilu. Odmah po dolasku u Trst jahta je upisana u flotni sastav austrougarske mornarice. Međutim, nadvojvoda ni ovu jah - tu nije imao dugo u vlasništvu te ju je već 1909. godine prodao Britancu Sir Maxu Waechteru koji ju je prebacio u britanske vode, ali je zadržao njezino ime.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2021.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije