U žarištu, Haaški sud

Desetljeće i pol suđenja za Srebrenicu

Desetljeće i pol suđenja za Srebrenicu
Vojna povijest
Autor
Zorana Bajt
05.08.2011.
u 00:00

Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, dvojici prvooptuženih i najodgovornijih za masakr 7000 civila, kazna još nije izrečena

Šesnaest godina nakon masakra u Srebrenici, Haaški je sud osudio 14 od 19 optuženih. Za najgori masakr u Europi nakon Drugog svjetskog rata, u kojem je vojska bosanskih Srba ubila više od 7000 muslimanskih civila, sud je ukupno dosudio 225 godina zatvora i dvije doživotne kazne. Trojici optuženih trenutačno se sudi za Srebrenicu. To su Radovan Karadžić, Momčilo Perišić i general Zdravko Tolimir, Mladićev pomoćnik za sigurnost u glavnom stožeru VRS.

Njima se nakon uhićenja u svibnju pridružio i Ratko Mladić, protiv kojega je Haaški sud prvu optužnicu podignuo u ljeto 1995. neposredno nakon srebreničkog masakra. Mladić se tijekom prvog pojavljivanja odbio izjasniti osjeća li se krivim za teške zločine koji mu se stavljaju na teret. Prema drugoj, izmijenjenoj optužnici, koju je u lipnju potpisao glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, Mladić je ožujku 1995. počeo planirati zauzimanja srebreničke enklave i prisilno premještanja i deportacije stanovnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije