Drugi svjetski rat, Vojske

Dopunska vojska potpora Pothvatnoj

Dopunska vojska potpora Pothvatnoj
Vojna povijest
08.05.2012.
u 00:28

Osiguravala je popunu postrojbi obučenim pričuvnicima, ustrojavala je nove postrojbe, opskrbljivala potrebnim naoružanjem i opremom...

Temeljna je zadaća Dopunske vojske (Ersatzheer) „održavanje“ Pothvatne (operativne) vojske (Feldheer) i to osiguravanjem popune postrojbi obučenim pričuvnicima, ustrojavanjem novih postrojbi, opskrbom potrebnim naoružanjem i opremom te obavljanjem svakodnevnih vojnih poslova u granicama Reicha. Položaj zapovjednika Dopunske vojske bilo je utjecajno i moćno mjesto u njemačkom vojnom sustavu. Navedeni je zapovjednik koordinirao rad vojnih, državnih i stranačkih tijela u cilju raspodjele ljudstva, opreme i zaliha. Nadalje, nadzirao je proizvodnju za vojne potrebe, ustrojavanje novih postrojbi, provedbu obuke, izdavanje pravila za obuku i provedbu istih, stegovne postupke, provedbu opće vojničke službe i vojnoga dušobrižništva, te kao posebno važno, imao je pod osobnim nadzorom čitav vojno-riznički (financijski) sustav. Proglašenjem mobilizacije 26. kolovoza 1939. ustrojeno je mjesto zapovjednika Dopunske vojske (Befehlshaber der Ersatzheer), a za zapovjednika je imenovan general pješaštva Joachim von Stülpnagel. Međutim, već 1. rujna 1939. isti je smijenjen, a na njegovo mjesto imenovan je general topništva Fritz Fromm. Istoga dana proširena je nadležnost zapovjednika Dopunske vojske u načelnika vojnoga opremanja i zapovjednika Dopunske vojske (Chef der Heeresrüstung und Befehlshaber der Ersatzheer – Chef H.Rüst.u.B.d.E.). Ovaj je naziv promijenjen 1. prosinca 1943. u načelnik vojnoga opremanja i viši zapovjednik Dopunske vojske (Chef der Heeresrüstung und Oberbefehlshaber der Ersatzheer – Chef H.Rüst.u.Ob.d.E.). Fritz Fromm unaprijeđen je u general pukovnika 19. srpnja 1940., a navedeni položaj zadržao je do 20. srpnja 1944., kada je smijenjen zbog sumnje da je znao za pripremanje atentata na vrhovnoga zapovjednika Wehrmachta, Adolfa Hitlera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije