NA DANAŠNJI DAN

Formirane "Sile Osovine"

Soldaten
Foto: www.khakidepot.com
22.05.2015.
u 16:13

U rujnu 1940. godine, "Željezni pakt" postat će "Trojni pakt" u kojem će Japan biti treći igrač.

Na današnji dan 1939. godine, Italija i Njemačka potpisale su politički i vojni savez u kojem će se nalaziti i Japan, piše History.com

Mussolini je dao nadimak "Željezni pakt" te je prihvatio riječ "osovina" koja će se kasnije nametnuti kao ime udruženja (osovina između Berlina i Rima), nakon odbacivanja prvog naziva - "Pakt Krvi". "Duce" je prihvatio taj ugovor ne samo kao obrambeni savez protiv zapadnih demokracija nego kao i podršku za njegove balkanske avanture.

Obje su strane bile bojažljive i ulijevale nepovjerenje jedna u drugu te su samo okvirno dijelile svoje planove. Rezultat toga bila je nesloga Italija i Njemačke te "pomaganje" tek nakon višestrukih poziva u pomoć. U rujnu 1940. godine, "Željezni pakt" postat će "Trojni pakt" u kojem će Japan biti treći igrač.

>>Završetak Sjevernoafričke vojne kampanje (svibanj 1943.)

Komentara 3

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:40 23.05.2015.

Zadivljuje ova neogranicena fascinacija nacizmom. Jeli netko od vas citao Main Kampf? Znate li sto su nacisti mislili o Slavenima? Znate li sto su Slaveni trebali da rade u nacistickom "Lebensraumu"?

OP
openheimer2
18:49 23.05.2015.

meni to nije zanimljivo ja ucim za potjeru da znam osnove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije