RIGA, LATVIJA

Posjet muzeju Drugoga svjetskog rata u Rigi

Matija
Foto: VP magazin
1/26
29.09.2014.
u 16:15

Tijekom Drugoga svjetskog rata, ustrojena je postrojba – armijska grupa "Kurland" (Heeresgruppe Kurland"). Bila je sastavljena od ostataka armijske grupe "Sjever" te je izolirana na kurlandskom poluotoku od Crvene armije tijekom njezine Baltičke ofenzive 1944. godine. Armijska grupa je bila izolirana do kraja Drugoga svjetskog rata u Europi

Dana 25. rujna, naš vjerni čitatelj i entuzijast Matija Bačić posjetio je muzej Drugoga svjetskog rata u Rigi. Matija je student 5. godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te je trenutno na studentskoj razmjeni u Latviji. U galeriji možete pogledati slike koje nam je Matija ustupio. Hvala, Matija!

Foto: VP magazin

Foto: VP magazin

Tijekom Drugoga svjetskog rata, ustrojena je postrojba – armijska grupa "Kurland" (Heeresgruppe Kurland"). Bila je sastavljena od ostataka armijske grupe "Sjever" te je izolirana na kurlandskom poluotoku od Crvene armije tijekom njezine Baltičke ofenzive 1944. godine. Armijska grupa bila je izolirana do kraja Drugoga svjetskog rata u Europi. Svim postrojbama na poluotoku naređena je bezuvjetna predaja nakon što je Wehrmacht kapitulirao 8. svibnja 1945. godine. 16. i 18. armija, armijske grupe "Kurland", kojom je zapovijedao general pješaštva (General der Infanterie) Carl Hilpert, predala se u 23 sata. Predaju je prihvatio Leonid Govorov, zapovjednik "Lenjingradskog fronta". Do kraja 9. svibnja, u kurlandskom džepu predalo se preko 180.000 njemačkih vojnika, uključujući 42 časnika generalskog čina. Kurlandski poluotok nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Latvije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije