NATO zemlje (3)

Francuski karabinjeri

Francuski karabinjeri
Vojna povijest
07.06.2013.
u 18:53

Karabinjerima je isprva bila namijenjena uloga konjičke policije, ali su korišteni i u bitkama. Prvi se puta spominju kod Neerwindena 1693.

Karabinjeri su bili postrojba teške konjice. Pod pojmom teške podrazumijeva se vrsta konjice koja ima zadatak izravnog udara na neprijatelja na bojnom polju. Francuska je zemlja duge konjičke tradicije. Još od doba Karla Velikoga okosnicu svake francuske vojske činili su oklopljeni konjanici. Kako se razvijalo umijeće ratovanja, sve veća pažnja davana je pješaštvu i lakše opremljenim konjanicima, kao tipovima postrojbi koje je bilo moguće brže opremiti i obučiti, uz bitno manje novčane izdatke nego što je to bio slučaj s teško oklopljenom i skupom plemićkom konjicom. U Francuskoj su sredinom 16. stoljeća opremljeni prvi laki konjanici oboružani karabinom, vatrenim oružjem duge cijevi, ali kraće nego kod muskete i arkebuze. Karabinjerima je isprva bila namijenjena uloga konjičke policije, ali su korišteni i u bitkama. Prvi se puta spominju kod Neerwindena 1693. godine. Luj XIV. pridodaje svakoj konjičkoj regimenti elitnu satniju karabinjera za pružanje vatrene podrške. U to su vrijeme, osim žandara, sve francuske konjičke postrojbe smatrane lakima. Godine 1693. osnovana je samostalna pukovnija karabinjera (četiri eskadrona) pod imenom Corps royal des carabiniers, kojoj je početkom Sedmogodišnjeg rata pridodano još šest eskadrona. Regimentalna baza ustanovljena je u Strasbourgu. Postrojbi je ime promijenjeno u Royal carabiniers de monsieur le Comte de Provence 1758. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije