Ratna luka Pula (6)

Glavna austrougarska Ratna luka Pula

Glavna austrougarska Ratna luka Pula
Vojna povijest
10.01.2013.
u 22:30

Prva od tri velike karte Ratne luke Pula- u prvoj obrambeni prstenovi, odsjeci i minska polja

Kako bi se glavna austrougarska ratna luka, Ratna luka Pula, učinkovito zaštitila od mogućih neprijateljskih djelovanja, trebalo je dobro osigurati južni dio Istre s akvatorijem. Stoga je postojeći fortifikacijski prsten Pule dobio dva „predziđa“, dvije linearne bojišnice sastavljene od niza utvrda, baterija, topničkih bitnica, promatračnica, obrambenih stražarnica, potpornih uporišnih točaka te ostalih obrambenih struktura. U cilju lakše organizacije obrane, cijelo to područje podijeljeno je na 19 obrambenih odsjeka. Zahvaljujući svojim geostrateškim položajima, susjedni otoci predstavljali su važne točke obrane. Tako su brijunski arhipelag i otok Lošinj postali dva značajna obrambena odsjeka koja su s morske strane štitila jug Istre od napada. Dodatno osiguranje pružala su golema minska polja u kojima je „posijano“ 1450 pomorskih mina. Sve je to tvorilo jedinstveni obrambeni sustav kakvim se ni mnogo veće mornarice onog vremena nisu mogle pohvaliti (opširnije na stranicama 74.-75. ovog broja VP-a).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije