Ratna luka Pula 1

Gradnja Arsenala odlučena je 1850. godine

Gradnja Arsenala odlučena je 1850. godine
Vojna povijest
05.08.2012.
u 17:16

Zapadni dio bio je namijenjen izgradnji novih i popravku postojećih brodova, dok je istočni dio služio za skladištenje materijala

U samomu središtu moćnoga fortifikacijskoga sustava austrougarske ratne luke Pula smjestio
se njezin najznačajniji dio, “K.u K. Kriegsmarine See-Arsenal”. Geostrateške predispozicije pogodovale su njegovom smještaju na otoku Uljaniku i južnoj obali Pulskoga zaljeva, s kopnene strane zaštićenoga visokim brežuljcima, a s morske strane Brijunskim otočjem. Ponos austrougarske brodogradnje raširio se na 3270 metara obale, duljina njegovih molova iznosila je 578 metara, unutar njegovih zidina prostirala se više od osam kilometara duga mreža tračnica, a vodovodnih je cijevi položeno u duljini od četiri kilometra. Tijekom Prvoga svjetskog rata u njemu je bilo zaposleno do 2570 ljudi, a do 1918. godine održavao je sve ratne brodove i podmornice smještene u Puli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije