DRUGI SVJETSKI RAT - SAD

Higginsovo plovilo (LCVP)

Higgins
Foto: abriefhistory.org
1/2
02.07.2014.
u 12:18

Plovilo je moglo prevoziti skupinu od oko 36 vojnika (jedan vod), postižući pritom brzinu od oko 20 kilometara na sat. Njime su upravljala četvorica članova posade (pripadnici Obalne straže), koji su vojnike prevozili od transportnih brodova do obale.

Jedna od najvećih prijeratnih zasluga marinskog generala Thomasa Holcomba bila je uvođene u uporabu Higginsovih desantnih plovila (LCVP - kratica od: Landing Craft, Vehicle, Personnel), koje će marinci, ali i Kopnena vojska SAD-a masovno koristiti u svim svojim invazijama tijekom rata.

Radilo se o desantnom plovilu dužine 11 i širine 3,3 metra, pgoodnjenom motorom od 225 do 250 konjskih snaga. Plovilo je moglo prevoziti skupinu od oko 36 vojnika (jedan vod), postižući pritom brzinu od oko 20 kilometara na sat. Njime su upravljala četvorica članova posade (pripadnici Obalne straže), koji su vojnike prevozili od transportnih brodova do obale. Higginsovo plovilo obično je bilo opremljeno i s dvije strojnica kal. 7,62 x 63 milimetara.

Foto: abriefhistory.org

Američke oružane snage za vrijeme rata koristile su još nekoliko vrsta transportnih plovila, među kojima su najpoznatiji bili LCM (Landing Craft Mechanical), odnosno plovilo koje je služilo za prijevoz motornih vozila, te LST (Landing Ship, Tank), plovilo kojim su se do obale prevozili tenkovi i veća oklopna vozila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije