ANALIZE

Hrvatske provizorne pukovnije u Rusiji 1812. godine

Velika armija
Foto: Zvonimir Grbašić
18.01.2014.
u 15:07

Kako je Vojna Hrvatska Bečkim mirom od 1809. pripojena Francuskoj, dotadašnje graničarske preimenovane su u 1. – 6. hrvatsku pukovniju

U drugoj polovini 1811. godine Napoleon je okupljao postrojbe za predstojeći pohod na Rusiju. Između ostalih stranih postrojbi bile su i dvije provizorne postrojbe iz Vojne Hrvatske, koja je Bečkim mirom od 1809. godine bila pripojena Francuskoj. Podfrancuskom upravom dotadašnje graničarske pukovnije (Lička, Otočka, Ogulinska, Slunjska, 1. i 2. banska) preimenovane su u 1. – 6. hrvatsku pukovniju. Iz njihova je sastava izdvojeno ljudstvo za pohod Velike armije na Rusiju. Prva hrvatska provizorna pukovnija sastavljena od prvih bojni 1. (Ličke) i 2. (Otočke) počela se formirati 26. listopada. Zapovjednikom je određen pukovnik Šljivarić. Pukovnija je u Veroni 15. veljače 1812.brojila 48 časnika i 1.610 dočasnika i vojnika. Bila je dio 13. divizije generala Delzonsa u 4. korpusu Velike armije. Formiranju 3. hrvatske provizorne pukovnije pristupio je general Bertrand 21. rujna 1811. godine. U njen su sastav ušle 1. bojna 1. banske pukovnije(zapovjednik bojnik Augier) i 1. bojna 2. banske pukovnije (zapovjednik bojnik Cottenet), a zapovjednikom je imenovan pukovnik Joly, koji je dotada služio u 1. banskoj. Brojno stanje ove postrojbe u Parizu 1. siječnja 1812. bilo je 1.860 ljudi i 57 konja.

U Domu invalida u Parizu stoji ploča: „U spomen na hrvatske pukovnije koje su pod francuskom zastavom prenosile slavu francuske vojske“

Ova je pukovnija, kao i švicarska postrojba s kojom je činila pješačku brigadu, imala svoju topničku satniju. Bila je u sastavu 3. divizije generala Belliarda (od 12. lipnja divizijom zapovijeda general Merle) u 2. korpusu Velike armije. Obje su postrojbe časno služile tijekom strašne ruske kampanje. Njemen je 13. divizija prešla 30. lipnja. Tada je 1. provizornabrojala 44 časnika i 1.329 vojnika.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije