AKTUALNO

Iran lansirao balističke rakete unatoč nuklearnom ugovoru!

Iran
Foto: Wikimedia
08.03.2016.
u 16:32

U listopadu je uspješno lansirana nova raketa dugog dometa (zemlja-zemlja). To je bio prvi put da su lansirane rakete nakon što je potpisan nuklearni ugovor prošlog ljeta.

Iranska revolucionarna garda lansirala je nekoliko balističkih projektila tijekom vojne vježbe te je tako pokazala moć svoje države, piše novinska agencija IRNA.

Lansirane rakete kratkog dometa - od 290 do 400 kilometara, ne predstavljaju prijetnju kao lansiranje u studenome prošle godine kada su lansirane rakete srednjeg dometa. Današnje lansiranje ne krši iranski nuklearni ugovor sa SAD-om ali krši rezoluciju Sigurnosnog vijeća UN-a. Prema toj rezoluciji, Iran ne smije razvijati balističke projektile. Međutim, vojni zapovjednici su itekako zabrinuti. "Posljednje aktivnosti Irana sigurno ne pridonose činjenici da ta zemlja želi biti član međunarodne zajednice", izjavio je general Lloyd Austin u utorak.

IRNA izjavljuje da su rakete pokazale iransku moć te da zemlja može brzo reagirati na prijetnje. Državna je televizija objavila video snimke lansiranja; pritom su se vidjeli i podzemni silosi, piše Fox.

U listopadu je uspješno lansirana nova raketa dugog dometa (zemlja-zemlja). To je bio prvi put da su lansirane rakete nakon što je potpisan nuklearni ugovor prošlog ljeta. Iran u izjavi za medijie navodi da te rakete ne mogu "nositi" nuklearne bojeve glave.

Vojni zapovjednici tvrde da Iran posjeduje rakete zemlja-zemlja s dometom od 2000 kilometara.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:25 09.03.2016.

jel razlikuje novinar izmedju balisticke rakete I nuklearne bojeve glave. oni su podpisali ugovor da Iran nece obogacivati uran I razvijati nuklearno oruzje a ne da nece praviti rakete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije