Ratna luka Pula (11)

Istarska željeznica relikt vremena

Istarska željeznica relikt vremena
Vojna povijest
07.06.2013.
u 20:03

Željeznica je za Austro-Ugarske morala omogućiti zahtjevan i siguran prijevoz dugačkih topova, koji su postavljani u utvrđenjima

Danas gotovo zaboravljena, ovisna o državnoj pomoći, nikada povezana s Rijekom, istarska željeznica Istri je nekada značila puno više nego danas. Jer danas predstavlja samo tužan ostatak nekadašnje žile kucavice cijeloga Istarskog poluotoka. U njenim kolodvorima, halama i ostalim objektima još se osjeća nekadašnji sjaj davno posrnule Austro-Ugarske Monarhije. Željeznica danas predstavlja relikt vremena u kojemu je služila na ponos i predstavljala posljednju riječ tehnike.Ne tako davne 1873., iste one godine kada je otvorena karlovačko-riječka željeznica, list istarskih Hrvata „Naša sloga“ donosi radosnu vijest: „Prihvaćena od carevinskoga vieća osnova za gradjenje železnice od Divače (na prugi Beč – Trst) u Pulu i Rovinj probudila je u svoj Istri najveće veselje i nadu u bolju i ljepšu budućnost. U Pazinu, Vodnjanu, Puli i Rovinju, a najme u ovom posljednjem gradu, nebijaše veselju kraja ni konca. Tu se sviet grlio, razsvjetlile kuće i sve vikalo: Živila Austrija! Živilo ministarstvo!“. Za Istrane je to bila važna vijest koja je značila povezivanje Istre s ostatkom država, vijest koja je nagovijestila moderniziranje i otvaranje perspektive ovome siromašnom kraju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije