Naslovnica

Istočna Njemačka otvorila Berlinski zid

Zid je bio jedan od najužasnijih simbola Hladnoga rata.
09. studenoga 2016. u 14:04 0 komentara 1388 prikaza
Rat Zid
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1989. godine, službenici Istočnje Njemačke otvorili su Berlinski zid te tako dopustili putovanje s istoka u Zapadni Berlin, piše History.

Idućeg su dana Nijemci počeli rušiti zidine. Zid je bio jedan od najužasnijih simbola Hladnoga rata. Uskoro je postao obična ruševina, a "gladni" lovci na suvenire pokupili su velik dio ostataka zida. Odluka da se otvori Berlinski zid stigla je nakon što su Mađari par tjedana ranije otvorili granice s Austrijom. Tako je nestala i svrha Berlinskog zida jer su građani Istočne Njemačke mogli putovati kroz Mađarsku i Austriju prema Zapadnoj Njemačkoj. Odluka o otvaranju Zida stigla je i zbog velikih političkih promjena u Istočnoj Njemačkoj gdje je staro komunističko vodstvo ubrzano gubilo snagu. Građani su zahtijevali slobodne izbore te kretanje prema slobodnom tržištu.

Unatoč akcijama 1956. i 1968. godine kada su sovjetske snage brutalno ugušile ustanke u Mađarskoj i Češkoj respektivno, sovjetski je vođa Mikhail Gorbačov izjavio da se mora popraviti odnos između Istoka i Zapada te je dao potporu rušenju Berlinskog zida. Tako je uništenje Berlinskog zida bilo jedna od najpoznatijih događaja pred kraj Hladnog rata.

>>Gestapo pobio "homoseksualne" časnike SA; umro aztečki vladar Montezuma II.

>>Ukinut Varšavski pakt 1991. godine

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.