Wehrmacht 6

Izdana je lozinka "Reingold" (Zlato Rajne)

Izdana je lozinka "Reingold" (Zlato Rajne)
Vojna povijest
06.07.2012.
u 00:08

Njome je 15. siječnja 1942. označen početak ustrojavanja XVIII. mobilizacijskoga vala

Tijekom siječnja 1942. godine nastavlja se kriza na Istočnom ratištu, a sva do tada upućena ojačanja na ugroženi dio ratišta pokazala su se kao nedovoljna za dugotrajnu stabilizaciju prilika i uspostavu čvrste i neprekinute obrambene crte. Da bi se na neki način “kompenzirala“ postojeća situacija, 15. siječnja 1942. godine izdana je lozinka „Zlato Rajne“ („Rheingold“), kojom je označen početak ustrojavanja XVIII. mobilizacijskoga vala. XVIII. val - kao što je već navedeno zapovijed za početak ustrojavanja divizija ovoga vala izdana je 15. siječnja, a već 1. veljače završeno je ustrojavanje pet pješačkih divizija s ukupno 15 pješačkih pukovnija (ustrojene kao pukovnije I. vala s 14 satnija – vidjeti „Vojnu povijest“ br. 15 iz lipnja 2012. godine). Krajem 1941. godine preustrojena je 99. laka pješačka divizija u 7. gorsku diviziju, a početkom 1942. godine, 5., 8. i 28. pješačka divizija preustrojene su u lake pješake divizije (s trima pješačkim pukovnijama smanjenima na dvije pješačke pukovnije). Tijekom svibnja 1942. godine izvršen je preustroj 23. pješačke divizije u 26. oklopnu diviziju. Zapovijedi od 28. lipnja 1942. godine sve postojeće lake pješačke divizije (5., 8., 28., 97., 100. i 101.) mijenjaju naziv u „lovačke divizije“ („Jägerdivisionen“). Od samostalnih pješačkih pukovnija angažiranih u Sjevernoj Africi (382. i 433.) ustrojena je 164. laka pješačka divizija „Afrika“. Zbog teških gubitaka tijekom sovjetske zimske protuofenzive (prosinac 1941. godine) u većini pješačkih divizija koje čine sastav Vojne skupine „Sredina“ („Heeresgruppe Mitte“) ukidaju se treće pukovnije u divizijama i tim se ljudstvom popunjavaju preostale dvije pukovnije divizija, tako da početkom 1942. godine većina divizija navedene Vojne skupine umjesto devet pješačkih bojni ima samo šest pješačkih bojni po diviziji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije