NA DANAŠNJI DAN

Japanci pokrenuli veliku ofenzivu na Bataan

Rat
Foto: Wikimedia CC
03.04.2017.
u 09:55

MacArthur je do kraja ožujka otišao u Australiju nakon izravne zapovijedi predsjednika Roosevelta.

Na današnji dan 1942. godine, japansko je pješaštvo pokrenulo veliku ofenzivu protiv savezničkih postrojbi u Bataanu, poluotoku koji je bio zadnja crta obrane Manile u Filipinima, piše History.

Invaziju japanske 14. armije koja je započela u prosincu 1941. godine vodio je general Masaharu Homma te je natjerao generala Douglasa MacArthura da se povuče iz filipinskog glavnog grada prema Bataanu. To je bio rezultat MacArthurove strategije.

MacArthur je do kraja ožujka otišao u Australiju nakon izravne zapovijedi predsjednika Roosevelta. Zamijenio ga je general-bojnik Edward P. King ml. Tada su američki vojnici i njihovi filipinski saveznici bili gladni te su različite bolesti harale navedenim postrojbama kao što je dizenterija, malarija itd.

General Masaharu Homma koji je nedavno prije dobio svježe rezerve te novu opremu u obliku topništva i zrakoplovstva iskoristio je loš položaja Filipinaca. Japanskim se napadom dogodila najveća predaja u američkoj vojnoj povijesti.

>>Potopljen prvi američki nosač aviona Langley

>>Roosevelt MacArthuru: "Odlazi s Filipina!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije