Naslovnica

Japanci zauzeli rusku pomorsku bazu Port Arthur

Port Arthur kojeg su Kinezi zvali Lushun, bio je glavna pomorska baza još od 6. stoljeća.
02. siječnja 2017. u 09:27 0 komentara 1960 prikaza
PA
Foto: Battle Brotherhood

Na današnji dan 1905. godine, u ključnom trenutku u Rusko-japanskom ratu, Japan je zauzeo Port Arthur, veliku rusku pomorsku bazu na poluotoku Liaodongu, piše History.

Kada je car Nikolaj II. odlučio povući svoje postrojbe iz Mandžurije nakon spajanja s francuskim, japanskim, njemačkim i američkim snagama kako bi se potisnula pobuna Boxer u Kini 1900. godine, Japan je postao svjestan ruskih teritorijalnih ambicija na Dalekom Istoku. Dana 4. veljače 1904. godine, Japanci su započeli s napadom na Port Arthur te tako započeli Rusko-japanski rat.

Port Arthur kojeg su Kinezi zvali Lushun, bio je glavna pomorska baza još od 6. stoljeća. Godine 1858. okupiran je od strane Britanaca te je kasnije bazu koristila Kina kako bi se branio ulaz Bao Hai 1880-ih godina. Japan je napao te nakratko držao grad 1895. godine, ali je 1898. godine iznajmljen Rusiji koji su teško ojačali bazu te preimenovali grad u Port Arthur.

Iznenađujući trijumf Japana 1905. godine na snažnom Rusijom doveo je do nove ravnoteže snage u Europi te je po prvi puta prikazana slabost Rusije.

>>SAD objavio rat Japanu

>>Američki teški bombarderi B-29 napali Tokyo

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.