NA DANAŠNJI DAN

Japanska predaja na otoku Wake

Otok Wake
Foto: letgoddecidethejust.blogspot.com
1/2
04.09.2015.
u 14:27

Za to vrijeme umrlo je 1 300 vojnika od gladi te još šest stotina od američkih zračnih napada. Dva dana kasnije, na američkom brodu USS Missouri, Sakaibara je potpisao kapitulaciju američkim snagama koje su konačno stigle na otok.

Na današnji dan 1945. godine, 2 200 japanskih vojnika položilo je oružje nakon što je njihova vlada i formalno kapitulirala, piše History.com

Otok Wake je jedan iz skupine otoka koji su bombardirani tijekom napada na Pearl Harbor. U prosincu 1941. godine, Japanci su napali te preuzeli vlast nad otokom. Izgubili su 820 ljudi dok su američki gubici bili nešto manji, 120 ljudi. SAD je odlučio da neće ponovno zauzeti otok nego će prekinuti sve linije opskrbe, što će značiti da će Japanci ubrzoizgladnjeti. Admiral Shigematsu Sakaibara, zapovjednik japanskih snaga na otoku, naredio je da se pobije 96 savezničkih zarobljenika koji su zato što su signalizirali svojim suborcima japanske položaje. 

Tako je japansko zapovjedništvo ostalo na otoku još dvije godine, pretrpjelo je i američko bombardiranje, međutim nije došlo do kopnene invazije. Za to vrijeme umrlo je 1 300 vojnika od gladi te još šest stotina od američkih zračnih napada. Dva dana kasnije, na američkom brodu USS Missouri, Sakaibara je potpisao kapitulaciju američkim snagama koje su konačno stigle na otok. Sakaibara je ubrzo optužen za ratne zločine te pogubljen 1947. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije