TRAŽE LI GENERALI VEĆI PRORAČUN?

Američka vojska nije spremna za borbu s Rusijom, Kinom, Iranom ili Sjevernom Korejom?!

Američka vojska
Foto: Wikimedia
18.03.2016.
u 08:41

"Vojska nije na zadovoljavajućoj razini; teško da će moći efikasno ispunjavati borbene zadatke", izjavio je Milley

Iako ima najveći vojni proračun na svijetu, SAD vjerojatno ne bi bio spreman za rat u "sukobu velikih sila" s Kinom, Rusijom, Iranom ili Sjevernom Korejom, izjavio je šef stožera američke vojske general Mark Milley., piše NewsMax.

Vojni zapovjednici zabrinuti su oko sposobnosti američke vojske u mogućem ratu s globalnim supersilama kao što je Rusija zbog manjka resursa, prenosi Reuters. Šef stožera američke vojske general Mark Milley izjavio je za Odbor oružanih snaga da ako dođe do sukoba s nekom od svjetskih supersila, vojska SAD neće biti spremna.

"Vojska nije na zadovoljavajućoj razini; teško da će moći efikasno ispunjavati borbene zadatke", izjavio je Milley. Nakon saslušanja o zahtjevu za vojni proračun za 2017. godinu, tajnica Američkog ratnog zrakoplovstva Deborah James izjavila je da pola "njezinih" postrojbi nije dovoljno spremno za rat protiv zemlje kao što je Rusija.

Ranije ovoga mjeseca službenici Američkog ratnog zrakoplovstva izjavili su da im nedostaje 500 pilota; nedostatak koji će narasti na 800 ljudi do 2022. godine. Američki je vojni proračun itekako narastao od napada 11. rujna 2001. godine. SAD od tog datuma ima daleko najveći vojni proračun na svijetu.

Vojska je zatražila proračun od 148 milijardi dolara za 2017. godinu, nešto veći od 2016. kada je iznosi 146.9 milijardi dolara. Međutim, vojni proračun za 2017. godinu će smanjiti veličinu američke vojske koja će pasti na 460 000 sa sadašnjih 475 000 aktivnih vojnika u službi.

>>Pogledajte dvanaest najstrože čuvanih vojnih tajnih operacija u povijesti!

>>Američke snage preuzele zračnu bazu u Siriji

Komentara 5

SN
Snowman
14:29 18.03.2016.

ne vjerujem mu ni rijeci. Ameri nisu spremni ili sposobni? Smjesno, oni trebaju ratove i naravno novce. Tu je Caka

MA
marsovac
14:04 21.03.2016.

ha,ha,ha,ha,ha,........

NM
no mind
21:37 07.11.2016.

nisu spremni jer koliko god imali moderno naoružanje moral za ratovanje jednom debeloguzom razmaženom ameru je na nuli. Da novac ne igra presudnu ulgu vidi se u ratu saudijske arabije i jemena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije