DRUGI SVJETSKI RAT

Josef Mengele - nacistički "Anđeo Smrti"

MM
Foto: europeanhistoryatloyola.wikispaces.com
1/2
30.01.2015.
u 12:53

U zloglasnom logoru Auschwitzu, Mengeleu je bilo dozvoljeno provoditi eksperimente nad živim ljudima. Bio je veoma zainteresiran za blizance te je nastavio mučiti djecu, ubrizgavati im razne viruse i bakterije te čak vršiti amputacije gdje nisu bile potrebne.

Josef Mengele zaradio je svoj nadimak "Anđeo Smrti" zbog svojih eksperimenata nad ljudima koje je provodio u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu tijekom Drugoga svjetskog rata, piše WHO.

Mengele je započeo svoju karijeru kao medicinski istraživač nakon stjecanja doktorata u antropologiji na Sveučilištu u Münchenu 1935. Dvije godine kasnije pridružio se nacističkoj stranci te se uključio u SS. Nakon što je shvatio da je ograničen u Wehrmachtu, počeo je služiti u SS-u. Nedugo nakon toga bio je ranjen na dužnosti te je podnio zahtjev da ga prebace u koncentracijske logore. Mislio je da će tamo moći više doprinijeti svojim eksperimentima vezanim za genetiku

U zloglasnom logoru Auschwitzu, Mengeleu je bilo dozvoljeno provoditi eksperimente nad živim ljudima. Bio je veoma zainteresiran za blizance te je nastavio mučiti djecu, ubrizgavati im razne viruse i bakterije te čak vršiti amputacije gdje nisu bile potrebne.

Ni jedan njegov eksperiment nije bio znanstveno dokazan; nije mario o zdravlju i sigurnosti ljudi s kojima je "eksperimentirao".

Foto: www.scrapbookpages.com

Jedan od logoraša je izjavio da je Mengele u jednom navratu ubrizgao kloroform u čak četrnaest blizanaca te im tako oduzeo život. Mengele je imao pristup do čak 1 500 blizanaca, a od tog broja samo je dvjestotinjak preživjelo Auschwitz.

Mengele je bio jedan od vođa u Auschwitzu. Vodio je trideset doktora i selekcijski proces za Židove koji su tek stigli u logor.

Nedugo prije završetka rata, Mengele je napustio Auschwitz te se prijavio regularnim vojnicima Wehrmachta koje su zarobili Saveznici. Izbjegavao je svoje uhićenje i suđenje zato što njegovo ime nije dugo vremena bilo na popisu najtraženijih. Kasnije je pušten iz zatvora te je pobjegao u Južnu Ameriku.

Kada je konačno njegovo ime povezano s ubojstvima u Auschwitzu, Mossad i Zapadna Njemačka su ga pokušali pronaći. Međutim, nikada nije zarobljen te je umro od moždanog udara 1979. godine. Sahranjen je u Sao Paulu pod pseudonimom, a tijelo mu je kasnije ekshumirano te identificirano.

Komentara 4

TT
tomi.to
10:15 31.01.2015.

Ustasha fra Filipovic-Masjstorovic je bio hrvatski andjeo smrti. Ko ustaski kaplan je toliko masovno klao - specialnost mu bila masovno klanje djece - da su si Nacisti uzeli vremena da mu sude usrijed rata...Poslije je priznao da je ko komandant samo jednog djela Jasenovca, dao narediti istrebljenje 20.000 do 30.000 ljudi, i to tokom samo par mjeseci..,Evo kako je logoras Egon Berger opisao Majstorviceva zvijerstva - -"Svećeničko lice fra Majstorovića, obučenog u elegantno odijelo, našminkanog i napudranog, u zelenom lovačkom šeširu, sa nasladom je posmatralo žrtve. Prišao je djeci, čak ih je i pomilovao po glavi. Društvu se priključio Ljubo Miloš i Ivica Matković. Fra Majstorović reče majkama sada će biti krštenje njihove djece. Oduzeli su majkama djecu, a dijete koje je nosio fra Majstorović u svojoj dječijoj nevinosti milovalo je našminkano lice svoga ubojice. Majke, izbezumljene, uočile su situaciju. Nude svoje živote tražeći milost za mališane. Dvoje djece su metnuli na zemlju, dok je treće bačeno kao lopta u zrak, a fra Majstorović, držeći u ruci bodež okrenut prema gore tri puta je promašio, dok je četvrti put uz šalu i smijeh, dijete ostalo nataknuto na bodež. Majke su se bacale po zemlji čupajući kose a kad su počele strahovito vikati, ustaški stražari 14. osječke satnije odveli su ih i likvidirali. Kad je sve troje djece tako svirepo stradalo, tri dvonožne zvijeri su međusobno davali novac, jer izgleda da su se kladili tko će prije nataknuti dijete na bodež"

OP
openheimer2
14:25 30.01.2015.

kakav strašan i odvratan zločiinac fuj

Avatar Dameanu
Dameanu
02:09 31.01.2015.

Eh, koji pakao, da ima Boga sve to se ne bi dogodilo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije