DRUGI SVJETSKI RAT

Jurišna puška njemačkih padobranaca - "FG42"

FG42
Foto: Bundesarchiv
1/4
14.08.2014.
u 17:48

Nakon što se mislilo da je nemoguće napraviti ovakvo oružje, pojavila se tvrtka „Rheinmetall“ koja je to ipak uspjela. Dizajn „FG-42“ potvrđen je za proizvodnju. Nekoliko tisuća komada napravljeno je dok se nisu pojavili prvi problemi te je dizajn promijenjen.

Njemački „FG42“ („Fallschirmjagergewehr“, tradicionalno Nijemci sklapaju četiri male u jednu veliku riječ) bila je puška ispred svog vremena. Proizvedena je u malom broju te su je koristili njemački padobranci tijekom Drugoga svjetskog rata. Tijekom službe padobranci su bili neovisni kada se dijelilo oružje te su dobili poseban program za razvoj oružja neovisan od njemačke vojske. Početkom rata koristili su mješavinu raznih pušaka: „MP40“, „MP38“, „K98K“ i „MG34“.

Oružja su se bacala iz zraka u posebnim spremnicima, nisu dolazila sa svakim vojnikom. Takav način donosio im je velike probleme u napadima, primjerice kao na Kreti. Odlučeno je da padobranci trebaju dobiti kompaktno i jednostavno oružje koje će im služiti kao puška jačeg kalibra i lakša strojnica. Trebala bi imati brzinu izbacivanja zrna kao „MP40“, doseg i preciznost puške „K98k“ te snagu strojnice „MG34“.

Foto: Bundesarchiv

Kao rezultat toga napravljen je popis potrebnih stvari za izradu. Između ostalih, novi dizajn trebao je imati odvojen spremnik koji se može izvlačiti i nije trebao biti duži i teži od standardnog „K98k“. Također je trebao imati postolje (bipod) i bajunet, poluautomatski te automatski način rada. Teško je bilo, bolje reći nemoguće sve ove stavke stopiti u jedno oružje.

Nakon što se mislilo da je nemoguće napraviti ovakvo oružje, pojavila se tvrtka „Rheinmetall“ koja je to ipak uspjela. Dizajn „FG-42“ potvrđen je za proizvodnju. Nekoliko tisuća komada napravljeno je dok se nisu pojavili prvi problemi te je dizajn promijenjen. Nosači su bili previše slabi, ručka je bila previše neugodna za upotrebu te se puška nije mogla kontrolirati u automatskom načinu rada jer je bila previše lagana. Međutim, prvi dizajn bio je veliko dostignuće.

Foto: www.flickr.com

Kada se pojavilo nekoliko kvarova, promijenio se dizajn puške te je napravljen drugi model - „FG42“ (promjene se nisu odrazile na ime jer se može naći samo nekoliko detalja te razlikujemo dva osnovna modela). Kasnije su oružja bila teža te se lakše moglo pucati u automatskom načinu rada. Ručka je promijenjena u standardni vertikalni dizajn te je nosač prebačen na vrh cijevi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije