Povijest Hrvata

Konjaništvo i inženjerija 1867–1918.

Husari
Foto: dr.sc. Krunoslav Mikulan
10.03.2016.
u 17:17

Konjaništvo je uz pješaštvo bilo kičma cjelokupnih Oružanih snaga i dijelilo se na ulane, husare i dragune. Zajednička vojska imala je 11 pukovnija ulana

Nakon stvaranja Austro-Ugarske Monarhije 1867. godine u sljedeće dvije godine dolazi do preustroja kopnenih snaga u Carsku i kraljevsku vojsku (često zvanu Zajedničkom vojskom), Carsko-kraljevsko domobranstvo (austrijsko) te Kraljevsko ugarsko domobranstvo (u početku u Hrvatskoj zvano Kraljevsko hrvatsko-slavonsko ugarsko domobranstvo). Konjaništvo je uz pješaštvo bilo kičma cjelokupnih Oružanih snaga i dijelilo se na ulane, husare i dragune. 

Ulani (kopljanici)

Zajednička vojska imala je 11 pukovnija ulana, a Austrijsko domobranstvo još šest. U Hrvatskoj su ih u početku službeno zvali kopljanicima, ali nestankom kopalja kao glavnog oružja prihvaćen je njemački naziv ulani. Prema njemačkim etimološkim rječnicima naziv »ulan« dolazi iz poljskog jezika, a tamo je pak došao iz turske riječi »oǧlan«, što znači “mladić”. Ponajviše ulana izvorno je novačeno u Galiciji i Lodomeriji, a tamo je bilo smješteno i najviše ulanskih pukovnija. Pukovnije od 1. do 4., od 6. do 8. te 13. bile su galicijske, 11. pukovnija bila je češka, a 5. i 12. ugarsko-hrvatske...

Nastavak teksta čitajte u novom izdanju Vojne povijesti od 5. ožujka na svim kioscima!

Komentara 1

Avatar filipides
filipides
09:21 15.03.2016.

kakva povijest hrvatsake ? Hrvati su bili austrougarsku janičari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije