UVODNIK NOVOG BROJA

Kako njemački povjesničar vidi ustaše i NDH

Vecernji.hr
05.10.2017.
u 14:10

Ovo je jedna od teza koju u novom broju magazina iznosi njemački povjesničar prof. dr. Alexander Korb, znanstvenik koji djeluje na sveučilištima u Americi i Europi.

Osnivački mit SFRJ-a glasio je da su svi jugoslavenski narodi sudjelovali u oslobodilačkom ratu protiv fašističkih okupatora i njihovih pomagača. Ovi pomagači bili su mali broj kvislinga koji su djelovali protiv interesa naroda, dakle bili su narodni izdajnici. Jedna takva verzija povijesti bila je potrebna da bi se mogao sačuvati mit o bratstvu i jedinstvu jugoslavenskih naroda. Svakako, ovdje je isključivo riječ o propagandi jer s obzirom na jugoslavenski građanski rat o nekom jedinstvu nije moglo biti ni govora. To je jedan od razloga za snažno patologiziranje ustaša u jugoslavenskom razdoblju.

Ovo je jedna od teza koju u novom broju magazina iznosi njemački povjesničar prof. dr. Alexander Korb, znanstvenik koji djeluje na sveučilištima u Americi i Europi. Povod za intervju s njime, koji je napravio kolega iz Njemačke Gojko Borić, jest izlazak Korbove knjige na engleskom jeziku krajem godine u nakladi Oxford University Pressa, a riječ je o njegovoj knjizi koju je prvotno objavio na njemačkom jeziku pod naslovom „Im Schatten des Weltkriegs: Massengewalt der Ustaša gegen Serben, Juden und Roma in Kroatien 1941 ─ 1945“ (U sjeni svjetskoga rata: masovno nasilje ustaša protiv Srba, Židova i Roma u Hrvatskoj 1941. ─ 1945.). Englesko izdanje bit će nešto prošireno i popravljeno, a već je njemačko izdanje izazvalo veliku pažnju javnosti.

Korb lijepo zaključuje: „Hrvatsko je društvo snažno polarizirano, pa kad bi jedni priznali zlodjela koja je počinila vlastita strana, za mnoge bi se to osjećalo kao priznanje poraza i pobjeda protivničke strane. Pri tome je to zapravo uspješan recept: započeti osvjetljavati mračne strane povijesti vlastitoga političkog tabora.“

U svakom slučaju, jako zanimljiv intervju s povjesničarem koji se dugo bavi istraživanjem hrvatske povijesti, a nije Hrvat, nego čovjek sa strane, pa je dobro pročitati kako nas vide oni drugi koji nas proučavaju, a ne samo mi sami kako sebe vidimo. Zato je ovaj intervju i jako poučan za sve nas, tim više što Korb vuče paralele s njemačkom prošlošću.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:04 06.10.2017.

Nije zato mit da si ti despot produkt bolesnog uma, pa si sâm bolestan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije