Drugi svjetski rat, Balkan, Zločini

Kako su Nijemci i četnici ubili 1500 Hrvata

Kako su Nijemci i četnici ubili 1500 Hrvata
Foto: Vojna povijest
1/2
29.04.2012.
u 02:10

Oni istinski krivci za možda najveće stradanje civila u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata uglavnom su ostali nekažnjeni

Objavljena je knjiga „Stradanja podno Kamešnice“, autora Stjepana Markovića, u izdanju izdavačke kuće Alfa. Osnovni je motiv knjige strahoviti zločin koji se dogodio potkraj ožujka 1944. godine u Docu Donjem pod Mosorom i u selima podno planine Kamešnice nadomak Sinju. U samo nekoliko dana, u razdoblju od 25. do 29. ožujka 1944. njemačka je vojska u suradnji s četnicima ubila oko 1500 hrvatskih civila što spada u jedan od najtežih zločina nad hrvatskim civilima tijekom Drugoga svjetskog rata. Knjiga je znanstveni rad utemeljen na nizu dokumenata koji do sada nisu objavljeni, a nalaze se u Državnom arhivu u Splitu i Muzeju Cetinske krajine u Sinju. U nizu arhivske građe valja izdvojiti burnu prepisku između najviših njemačkih vojnih i političkih dužnosnika s predstavnicima vojnih i političkih vlasti NDH, a povodom zločina u Cetinskoj krajini. Tu su i brojna izviješća časnika i dočasnika OS NDH nadležnim vojnim i civilnim institucijama koji opisuju zločine, izvješća civilnih vlasti Župe Cetina, Ravnateljstva za promičbu, izvješća Kotarskih predstojnika, popisi ustaša koje su načinile partizanske Komisije za ratne zločine, izvješća partizanskih obavještajaca… U djelu su korištene i privatne zbirke dokumenata.

Osim ovoga neobjavljenog arhivskoga gradiva, u knjizi se koriste objavljeni dokumenti iz „Zbornika dokumenata o narodnooslobodilačkom ratu jugoslavenskih naroda“ te zbornici dokumenta o „Narodnooslobodilačkom ratu u Dalmaciji“. U knjigu je uvršteno više od 30 različitih zbornika koji opisuju ratne događaje na prostoru Cetinske krajine, ali i šire. Dokumentarnu građu prati brojna literatura, više od 40 različitih knjiga i članaka među kojima treba izdvojiti njemačku literaturu koja govori o 7. njemačkoj planinskoj SS diviziji „Prinz Eugen“. Posebnu važnost u opisu i objašnjenju događaja daju brojni razgovori autora i njegovih učenika (autor je profesor povijesti u Strukovnoj srednjoj školi „Bana Josipa Jelačića“ u Sinju) sa sudionicima događaja, preživjelim mještanima i žrtvama zločina. Iskazi svjedoka omogućili su autoru uvid u pojedinosti pomno planiranoga zločina, a čitatelju jezovitu priču o gotovo nepojmljivom stradanju Hrvata cetinskoga kraja.

Komentara 1

Avatar jimyk127
jimyk127
23:36 16.03.2015.

Hvala gospodine Despot na promicanju istine o stradanjima Hrvata u 2. svjetskom ratu,Hvala , također i profesoru iz Sinja Stjepanu Markoviću na ovoj izvrsnoj knjizi koja otima zaborvu hrvatske žrtve sinjske krajine toga vrimana -ske krajine toga vrimana -

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije