NAPOLEON

Koalicija ulazi u Pariz

GH
Horace Vernet: obrana barikada kod Clichya
19.01.2015.
u 08:02

Godine 1940. glavni francuski grad doživio je najveću tragediju: pao je u ruke Hitlerovih armija. Nacistički Führer slavodobitno se provozao njegovim pustim ulicama i s Trocadera turistički promatrao njegovu panoramu.

Prije 200 godina armije 6. koalicije ušle su 31. ožujka 1814. u Pariz i time prisilile cara Napoleona na abdikaciju. Bilo je to prvi puta poslije gotovo 400 godina da su neprijateljske postrojbe zauzele francusku prijestolnicu. Poslije izgubljene „bitke naroda“ kod Leipziga Napoleona više nisu mogle spasiti ni manje pobjede ni pozivi na mir. Iako je austrijski car Franjo II. bio sklon miru, ruski car Aleksandar I. i pruski kralj Frederik William III. željeli su napasti samu Francusku. Ubrzo se 155.000 savezničkih vojnika pod zapovjedništvom ruskog maršala de Tollya našlo pred Parizom koji je branilo oko 50.000 regularnih vojnika i nacionalnih gardista pod zapovjedništvom Napoleonova brata Josepha.

Poslije dva dana borbi glavni grad francuskog carstva se predao. Uspjehu saveznika pridonio je i tajni dogovor jednog od francuskih zapovjednika, maršala Marmonta vojvode od Dubrovnika (Raguse), pa je po njegovoj tituli kasnije u francuskom jeziku iskovana riječ ragusade što znači izdaja te glagol raguser – iznevjeriti, izdati. Pariz je ubrzo sličio velikom vojnom logoru. Kozaci, koji su progonili Francuze čak od Moskve, podigli su šatore na Elizejskim poljanama, izazivajući strah Parižana koji su znali samo za blistave Napoleonove pobjede. Napušten od svih, francuski je imperator morao abdicirati i otići u progonstvo na otok Elbu. Zanimljivo je da je Pariz i tijekom sljedećih stoljeća imao nemilu sudbinu. Već 1815. Napoleon je poslije svojih „sto dana“ i poraza kod Waterlooa morao ustuknuti pa su pobjednici opet ušli u glavni francuski grad. Tijekom Prusko-francuskog rata 1870. udruženi Nijemci držali su Pariz pod opsadom, ali ga nisu osvojili. No zato su u obližnjem Versaillesu, na sramotu Francuske, proglasili svoje novo carstvo! U Prvome svjetskom ratu Pariz je također bio glavni njemački cilj, ali je u posljednji trenutak spašen bitkom na Marni.

Godine 1940. glavni francuski grad doživio je najveću tragediju: pao je u ruke Hitlerovih armija. Nacistički Führer slavodobitno se provozao njegovim pustim ulicama i s Trocadera turistički promatrao njegovu panoramu. Zanimljivo je da je Hitler odao počast Napoleonu na njegovu grobu, umišljajući valjda da je nasljednik carevih nekadašnjih velikih pobjeda.

Komentara 1

IK
ikonoklast
12:37 20.01.2015.

da meni su trokaderski vrtovi jedni od najdražih u parizu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije