PRVI SVJETSKI RAT

Prva bitka za Ypres

Ypres
Wikimedia
19.10.2015.
u 17:54

Borbe su prestale 22. studenoga kada je nastupilo hladno zimsko nevrijeme. Područje između neprijateljskih položaja - od Ypresa do britanske strane Menina i Roulersa na njemačkoj strani, postat će poznato pod imenom "Izbočina kod Ypresa".

Dana 19. listopada 1914 blizu belgijskog grada Ypresa, savezničke i njemačke snage započele su jednu od tri bitke za kontrolu položaja na sjevernoj obali Belgije tijekom Prvoga svjetskog rata, piše History.com.

Nakon njemačke okupacije belgijskog grada Antwerpa početkom listopada, preostale belgijske postrojbe povukle su se u Ypres te su stigle u grad između 8. i 19. listopada kako bi pomogle belgijskim i francuskim braniteljima. U međuvremenu su Nijemci pokrenuli prvu fazu ofenzive u kojoj su se trebale probiti savezničke linije te zauzeti Ypres i ostale luke. Dana 19. listopada započela je žestoka borba u kojoj su Nijemci krenuli u flandrijsku ofenzivu. Saveznici su se odlučno branili. Borbe su se nastavile u velike gubitke na njemačkoj i savezničkoj strani. Borbe su prestale 22. studenoga kada je nastupilo hladno zimsko nevrijeme. Područje između neprijateljskih položaja - od Ypresa do britanske strane Menina i Roulersa na njemačkoj strani, postat će poznato pod imenom "Izbočina kod Ypresa". U tom će se području odvijati neke od najvećih i najkrvavijih bitaka u Drugome svjetskom ratu.

Komentara 2

VL
????
22:12 19.10.2015.

Nije Antwerp, to je engleska inačica, grad se u originalu zove Antwerpen pa bi tako trebalo biti i na hrvatskom

BA
BAMAFI
09:42 20.10.2015.

Nije najkrvavija botka u Drugom svjetskom ratu negi u Prvom svjetskom ratu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije