NA DANAŠNJI DAN

Započela Kubanska raketna kriza

R-12
Foto: Wikimedia
14.10.2015.
u 14:15

Iako se suočio s velikim kritikama u SSSR-u, pogotovo od strane najvažnijih članova Komunističke partije, odlučio je nastaviti s postavljanjem raketa jer je mislio da će mu to donijeti i vrlo važnu političku prednost.

Kubanska raketna kriza započela je 14. listopada 1962. godine. To je bio sukob između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država. U sukobu je skoro došlo do upotrebe nuklearnih oružja. Fotografije koje je napravio špijunski zrakoplov U-2 pokazale su da se sovjetske rakete srednjeg dometa nalaze na stotinjak kilometara od američke obale, piše History.com.

Napetosti između SSSR-a i SAD-a su rasle od neuspjele invazije na Zaljev svinja u kojoj kubanske "izbjeglice", koje je uvježbavala CIA i američka vojska, nisu uspjele svrgnuti vladu Fidela Castra. Iako invazija nije uspjela, Castro je bio siguran da će SAD ponovno napasti. Zato je tražio pomoć od Sovjetskog Saveza. Tijekom sljedeće godine, broj sovjetskih savjetnika u Kubi narastao je na 20 000. Počele su kružiti glasine da Rusija postavlja rakete i strateške bombardere na otok.

Ruski se vođa Nikita Hruščov odlučio na takav čin iz nekoliko razloga. Vjerovao je da će SAD napasti Kubu te je svojim raketama "preventivno" stao na stranu Kube. Iako se suočio s velikim kritikama u SSSR-u, pogotovo od strane najvažnijih članova Komunističke partije, odlučio je nastaviti s postavljanjem raketa jer je mislio da će mu to donijeti i vrlo važnu političku prednost.

Hruščov je uvijek bio protiv SAD-a jer su Amerikanci postavili rakete u Turskoj, blizu Sovjetskog Saveza. Postavljanje raketa u Kubi možda bi dovelo situaciju u ravnotežu, izjavio je. 

Dva dana nakon što su fotografije razvijene i analizirane, čelnici su ih pokazali predsjedniku Kennedyju. Tijekom sljedeća dva tjedna, SAD i SSSR došli su najbliže u povijesti do nuklearnog rata dok je prestrašen svijet čekao kako će se situacija završiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije