NA DANAŠNJI DAN

Lee napustio vojsku SAD-a

Lee
Foto: www.vahistorical.org
20.04.2017.
u 15:41

Sljedećih nekoliko mjeseci uvježbavao je postrojbe u Virginiji, a u srpnju je poslan u Zapadnu Virginiju kako bi savjetovao konfederacijske zapovjednike koji su se žestoko mučili s čuvanjem planinske regije

Na današnji dan, pukovnik Robert E. Lee napustio vojsku SAD-a, dva dana nakon što mu je ponuđeno zapovjedništvo Vojske Unije, i tri dana nakon što je njegova matična država Virginia napustila Uniju, piše History.

Lee se protivio odcijepljenju, ali je ipak ostao vjeran Virginiji. Njegova službena ostavka je bila u jednoj rečenici, ali je napisao duže objašnjenje svom prijatelju i mentoru generalu Winfieldu Scottu. Lee se borio pod zapovjedništvom Scotta tijekom Meksičkog rata od 1846. - 1848. te je otkrio svom zapovjedniku što ga muči. Lee je razgovarao sa Scottom 18. travnja te mu je objasnio da se nije mogao oduprijeti unutarnjoj borbi između njega kao vojnika i službi kojoj je ''ostavio najbolje godine svog života". Lee se zahvalio svima s kojima je radio u svojoj 25-godišnjoj službi, ali je ipak najviše bio zahvalan Scottu. "Nikome nisam ostao dužan kao tebi, generale, zbog dostojanstva i svega ostaloga što se vezalo uz njegovu službu", naveo je Lee te izjavio kako više nema želju 'izvlačiti svoj mač'.

Ali uskoro ga je izvukao. Dva dana kasnije postao je zapovjednik snaga Virginije u činu general-bojnika. Sljedećih nekoliko mjeseci uvježbavao je postrojbe u Virginiji, a u srpnju je poslan u Zapadnu Virginiju kako bi savjetovao konfederacijske zapovjednike koji su se žestoko mučili s čuvanjem planinske regije. Lee ipak nije ponovno izgradio svoju reputaciju jer je Konfederacija trpjela poraz za porazom. Uskoro se vratio u Richmond kada je Unija zauzela navedeno područje. Sljedeće je godine Lee postao zapovjednik Vojske Sjeverne Virginije nakon što je general Joseph Johnston ranjen u bitki. Lee ubrzo okrenuo tijek bitke sa svojim protivnikom generalom Unije Georgom B. McClellanom kao i s još nekoliko drugih zapovjednika vojske Potomaca. Njegova briljantnost mu je omogućila mjesto među najspretnijim vojnim zapovjednicima svih vremena. 

>>Predao se konfederacijski general Robert E. Lee

>>Preminuo zapovjednik Robert E. Lee

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije