DRUGI SVJETSKI RAT

Luftwaffe protiv partizana u NDH od rujna 1943. do kraja rata

Rat
Božidar Mikulčić
15.11.2016.
u 12:57

Zapovjedništvo 2. oklopne vojske izdalo je 9. rujna 1943. posebnu zapovijed br. 1 kojom se nalaže zaposjedanje jadranske obale i razoružanje talijanskih snaga. Zapovjedništvo 2. oklopne vojske trenutačno preuzima zapovijedanje nad prostorom NDH, Srbije, Crne Gore i Albanije

Od formiranja Zrakoplovnog zapovjedništva Jugoistok, početkom 1943. godine, do trenutka savezničke invazije na Siciliju, snaga ove postrojbe se udvostručila. Precizno, u srpnju 1943. postrojba je raspolagala sa 632 zrakoplova. Polovinom godine na uzletište Kraljevo u Srbiji pristigla je Padobranska škola br. 3 (Fallschirmjäger Schule 3). Ratni dnevnik Vrhovnog zapovjedništva Oružanih snaga u srpnju 1943. navodi Hitlerovu zapovijed upućenu Zapovjedništvu zrakoplovstva kako bi za borbu protiv bandi u Hrvatskoj trebalo uključiti i padobranske postrojbe. No od jedinica koje stoje na raspolaganju, a prošle su odgovarajuću obuku, na području zapovjednika Jugoistok postoji samo jedna manja postrojba iz sastava 4. pukovnije Brandenburg. Stoga je donesena odluka prema kojoj će Reichsführer SS Heinrich Himmler odrediti jednu svoju postrojbu koja će biti upućena na padobransku obuku. Zapovjedniku zrakoplovstva nalaže se da u što kraćem roku organizira i provede obuku ove postrojbe te da osigura odgovarajuće zrakoplove koji će biti na raspolaganju ovoj postrojbi.

U ranu jesen 1943. godine na uzletište Zemun prebačeno je jedno jato opremljeno jedrilicama DFS-230 i zrakoplovima za vuču Hs-126. Ova postrojba zaprimila je još jedno jato jedrilica DFS-230 i jednu jedrilicu Gotha Go-242. Tada je postrojba službeno nazvana 1. skupina za vuču (Schleppgruppe 1). U večernjim satima 8. rujna Radio „Rim“ objavio je kapitulaciju Italije, što prenosi i Radio „London“. Vrhovno zapovjedništvo Oružanih snaga (OKW) hitno je uputilo poruke svojim zapovjedništvima Jug, Zapad i Jugoistok, kao i Zapovjedništvu ratnog zrakoplovstva neka odmah krenu s realizacijom plana „Achse“ („Osovina“). To je bio šifrirani naziv za operaciju razoružavanja i neutraliziranja talijanskih postrojbi nakon njihove, očekivane, kapitulacije.

Zapovjedništvo 2. oklopne vojske (2. Panzerarmee) izdalo je 9. rujna posebnu zapovijed br. 1 kojom se nalaže zaposjedanje jadranske obale i razoružanje talijanskih snaga. Ova zapovijed navodi kako Zapovjedništvo 2. oklopne vojske trenutačno preuzima zapovijedanje nad cjelokupnim prostorom Nezavisne Države Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Albanije. Njemačke postrojbe razoružat će sve talijanske jedinice i zaposjesti sva najvažnija uporišta i dijelove obale, braneći ih od svakog pokušaja neprijateljskog iskrcavanja...

Nastavak teksta čitajte u novom izdanju Vojne povijesti od 5. studenoga na svim kioscima.

Komentara 7

BK
B Kosa
21:16 15.11.2016.

sjecam se da hrvatski avioni a i njemacki nisu smjeli letiti kada su se pojavili saveznicki avioni, americki engleski a i Kanada je ucestovala. NJemacki casnici su se zalili nasim ljudima da im je sve protuavionsko oruzje zastarilo za modernee americke avione, i da najvise zbog toga gube

Avatar delminium
delminium
23:24 15.11.2016.

Ma kojih partizana? Gdje nisu postojali zrtve se broje u tisucama a gdje su postojali u milijunima. Hrvata i Srba je izginulo 1 300 000 a bugara, makedonaca i albanaca zajedno 35 000. Bjezali ko divokoze 4 godine po brdimaa Bosne, i o njima treba samo istinu.

PI
Pikador
23:26 15.11.2016.

Uloga zrakoplovstva u proboju Srijemskog fronta . ++++++++++++++++++++ Predlažem temu „Uloga partizanskog i sovjetskog zrakoplovstva u proboju Srijemskog fronta“. jedan rezime koji su tipovi zrakoplova učestvovali u kojoj brojnosti i sa kojom namjenom (Iljušini ,jakov'i ). Interesantna je i prvaa upotreba zrakoplovnih raketa upotrebljenih protiv pješadije njemačke grupe armija „E“, zatim koji tipovi engleskih aviona su sujelovali u proboju...itd. koliko je bilo tu pilota Hrvata i zašto na sreću Zagreb nije nikad napadan Zrakoplovstvom NOV ??!! Molim da Vojna povjest i ovo stručno obradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije