02.12.2016. u 17:55

Zašto je spomenuta njemačka divizija ponijela naziv “Prinz Eugen”, autor Mario Werhas objašnjava: “Bez poznavanja širega povijesnog konteksta teško je shvatiti zašto je jedna od prvih deset postrojenih divizija Waffen-SS-a ponijela baš ime „Prinz Eugen“ (odnosno u njemačkom izgovoru: princ Ojgen).

Kad imamo znalački napisan tekst o ratnom putu 7. SS dragovoljačke gorske divizije “Prinz Eugen”, inače jedne od najrazglašenijih njemačkih postrojbi na našem prostoru u Drugome svjetskom ratu, i kad uz takav tekst imamo nikad viđene fotografije iz Američkog nacionalnog arhiva, tada s veseljem otvaramo još jedan broj VP-a, i to već 69. broj, što znači da nam je idući jubilarni, 70. broj! Zar već?

No, prije jubilarnog broja, valja nešto reći o ovom broju koji držite u rukama. Zašto je spomenuta njemačka divizija ponijela naziv “Prinz Eugen”, autor Mario Werhas objašnjava: “Bez poznavanja širega povijesnog konteksta teško je shvatiti zašto je jedna od prvih deset postrojenih divizija Waffen-SS-a ponijela baš ime „Prinz Eugen“ (odnosno u njemačkom izgovoru: princ Ojgen). Ime čovjeka koji uopće svojim podrijetlom nije bio Nijemac (a ni German uopće) te je, uz navedeno, ime princa Eugena dano diviziji koja je prva u Waffen-SS-u bila postrojena isključivo od folksdojčera (u njemačkom pravnom sustavu pos tojali su „Reichsdeutscher“, odnosno „državni Nijemci“, dakle oni koji su živjeli unutar granica Njemačke te posjedovali njemačko državljanstvo i „Volksdeutscher“, odnosno „narodni Nijemci“, dakle oni koji su živjeli izvan granica Njemačke i po nacionalnosti se izražavali kao Nijemci, a imali su državljanstvo zemlje u kojoj su živjeli). Bez pretjerivanja može se ustvrditi da je princ Eugen za podunavske Nijemce, odnosno Švabe (Donauschwaben) bio pojava mitskih razmjera.”

Doista, osim što je princ Eugen za Švabe osoba mitskih razmjera, tako je i ova njemačka divizija imenovana po njemu postala postrojba također mitskih razmjera. No u Werhasovu tekstu nema mjesta mitovima, nego isključivo činjenicama koje su označile njezin ratni put. Čitajmo! Svakako želim naglasiti i obrađenu bitku za Bukurešt u prosincu 1916. iz pera Danijela Tatića, prvi put da to imamo obrađeno na hrvatskom jeziku. Tu je i njegovo problematiziranje s datumom rođenja Svetozara Borojevića. Ma same poslastice za čitanje!

Ključne riječi

Komentara 2

T1
t12matija
11:40 05.12.2016.

werhass radije napisi kakva i kolika su zvijerstva pocinili pripadnici te divizije koje ti ocigledno dizes u nebesa... banda razbojnika i "malih vodja" koji su u ime vise rase i nacizma radili strasne pogrome....ali werhassa to ne zanima...velicanje zvijeri uu uniformama,promocija nacizma kroz kvazipovijest i objektivnost....

NO
nono33
18:48 10.01.2017.

Tekst "Velikog" hrvatskog povijesničara u spomen na moga dida , pradida i ostale ubijene seljake u Medviđi ,zločine u podbiokovskom kraju ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije