Naslovnica

Moderne fotografije Hitlerovog Atlantskog zida u boji

Nacisti su promidžbom i propagandom pokušali prikazati da je zid neprobojan te da njemački narod vjeruje u mit sigurnosti obale Normandije.
15. studenoga 2016. u 12:36 0 komentara 1930 prikaza
Xiao
Foto: Xiao Yang
Pogledajte galeriju 1/12

Atlantski je zid otišao u povijest kao glavna obrambena linija atlantske obale tada okupirane Europe. Mreža bunkera i utvrđenih topničkih položaja s bodljikavom žicom trebala je odbiti napad brojčano superiornijeg neprijatelja, piše WHO.

Uz sve to, Hitler je zapovjedio da se utvrde i podmorničke baze uz obalu koje su tada bile mjesto početka svih atlantskih operacija nacističke Njemačke. Nacisti su promidžbom i propagandom pokušali prikazati da je zid neprobojan te da njemački narod vjeruje u mit sigurnosti obale Normandije. Iako je obrambena linija bila itekako snažna i velika, promidžba je svu tu veličinu još povećala nekoliko puta te stvorila sliku neuništive linije Europe od vrha Norveške do španjolske granice. Više od 600 000 francuskih radnika gradilo je obrambene linije na obali Francuske, u Nizozemskoj te pojačavalo postojeće tvrđave. Iako je izgrađeno puno dijelova obrambene linije, obrambeni zid nikada nije došao do svog planiranog potencijala. Gradnja, koja je trajala od 1942. do 1944. godine, nasilno je prekinuta zbog savezničkog iskrcavanja. Većina bunkera osvojena je kroz nekoliko sati.

Danas, 72 godine od povijesnog iskrcavanja, mogu se vidjeti ostatci vremena rata. Ovaj je fotograf, čije ćete fotografije vidjeti u nastavku, prikazuje obrambene fortifikacije u različitim bojama. Sve je fotografije izradio Xiao Yang - Facebook.

Xiao | Autor : Xiao Yang Foto: Xiao Yang

Xiao | Autor : Xiao Yang Foto: Xiao Yang

Xiao | Autor : Xiao Yang Foto: Xiao Yang

Xiao | Autor : Xiao Yang Foto: Xiao Yang

Ostale fotografije pogledajte u galeriji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.