FELJTON – PRVA POBJEDA U OBRANI OD VELIKOSRPSKE AGRESIJE

Napadi JRV-a na Šibenik

VPS
Foto: Vojna povijest
1/2
25.09.2014.
u 20:09

U kasnim poslijepodnevnim satima dolazi skupina od šezdesetak gardista iz Stankovaca i Pakoštana, a stigao je i tegljač s protuoklopnim topom M12 100 mm i M42 ZIS 76 mm, jedanaest minobacača kalibra od 60 mm do 120 mm i različite granate i mine, što je ojačalo obranu na vodičkom pravcu

TREĆI DAN, 18. rujna 1991.

U ranim jutarnjim satima započinju zračni napadi JRV-a na grad Šibenik i obalne topničke bitnice „Žirje“ i „Zečevo“ koji će trajati cijeloga dana, a tijekom kojih je izvedeno 73 zračna napada. Iz luke u Mandalini kreću u napad na grad ratni brodovi JRM – 171,180 i DJČ 622 gađajući civilne objekte, među kojima je bila i šibenska katedrala. Odmah stiže odgovor hrvatskoga topništva sa Žirja pogađajući dva ratna broda koji se s ostalima povlače natrag u luku, a vatra se prenosi na blokirane vojarne u gradu. Obalna topnička bitnica „Zečevo“ otvara vatru na dva ratna broda JRM-a koji su se pokušali probiti u kanal sv. Ante iz pravca otoka Visa, te ih je natjerala na povlačenje uz oštećenja na jednom od njih. S raskrižja na magistrali i benkovačke ceste kreće kolona od pet tenkova i transportera prema Vodicama pa došavši na 500 metara od njih zauzimaju borbene položaje. Po platou oko Šibenskoga mosta djeluju bitnice 85 mm s Razora, bitnica sa Žirja, minobacači i pzo topovi s istočne strane mosta natjeravši dio oklopnih snaga na povlačenje prema Zatonu. Tijekom dana vode se pregovori između snaga vodičkih branitelja i zapovjednika oklopne skupine na magistrali koji ishoduju njihovim povlačenjem prema mostu. U kasnim poslijepodnevnim satima dolazi skupina od šezdesetak gardista iz Stankovaca i Pakoštana, a stigao je i tegljač s protuoklopnim topom M12 100 mm i M42 ZIS 76 mm, jedanaest minobacača kalibra od 60 mm do 120 mm i različite granate i mine, što je ojačalo obranu na vodičkom pravcu.

Padom mraka u proboj kroz kanal sv. Ante kreće PČ 171 i odlazi prema otoku Visu. Bio je to jedini brod JRM-a koji se uspio probiti iz šibenske luke. Tijekom dana pripadnici 4. br. izvlače s opkoljenoga područja Drniša uz pomoć pripadnika 113. br. na područje Unešića, a snage JNA ulaze u Drniš.

ČETVRTI DAN, 19. rujna 1991.

Jutro započinje novim zračnim napadima zrakoplova JRV-a koji će trajati cijeloga dana sa 59 napada po ciljevima u gradu i obalnim topničkim bitnicama na Zečevu i Žirju. Zbog vremenskih neprilika topovi s otoka Žirja ne djeluju prijepodne. U borbu se uključuje topnička bitnica 130 mm s Jelinjaka pod vodstvom Rahima Ademija koja djeluje po platou mosta gdje će se voditi borbe tijekom cijeloga dana sa stalnim manevriranjem oklopnih snaga JNA na potezu most – Zaton. Gardisti su 113. br. uspjeli prisiliti vojnike i oficire JNA da napuste Remontni zavod gdje je zarobljeno 19, a malo poslije još 15 ratnih brodova JRM-a u luci Kulina, što će postati jezgra buduće Hrvatske ratne mornariceIstoga dana upućuje se skupina s policajcem Jozom Rubeljom na otok Smokvicu, gdje se nalazila obalna topnička bitnica 88 mm. Primijetivši da je tajno napuštena, zaposjedaju je pripadnici 113. br. ZNG-a te je time potpuno spriječen pristup ratnim brodovima JRM-a šibenskom akvatoriju i razbijena blokada luke Šibenik. Time je prvi put u neovisnoj Hrvatskoj ustrojeno obalno topništvo zajedno s bitnicama na Zečevu i Žirju. Za vrijeme izvlačenja hrvatskih snaga iz Oklaja streljačkom vatrom oboren je prvi neprijateljski helikopter, SA-341/342 Gazelle, u Domovinskom ratu. Tijekom dana dolazi do reustroja i objedinjavanja svih hrvatskih snaga za obranu na drniškom bojištu pod zapovjedništvom Luke Vujića iz 113. br. zajedno s pripadnicima 4. br. i policije. Obrana se organizira na crti Pakovo Selo – Pokrovnik – Unešić. Snage JNA nastavljaju napad od Drniša prema Šibeniku jer su procijenile da je hrvatska obrana razbijena. Upućuju oklopne oklopne snage od osam tenkova i četiri transportera i ostalih vozila iz pravca Žitnića preko Konjevrata za Šibenik, ali su zaustavljene zaprekama u Mrnđinoj Dragi te se vraćaju prema Tromilju, gdje ih dočekuju snage policije i 113. br. U zasjedi je zarobljena kolona od triju kamiona s haubicama 105 mmjednim sanitetskim vozilom i terenskim vozilom veze te 22 neprijateljska vojnika. Vozeći zarobljena vozila nailaze na drugi dio oklopne kolone koja se vraćala i započinju borbu. U borbi uništavaju jedan tenk i transporter, a zarobljena su još osmorica vojnika i jedan major.

Pripadnici 4. br. na području Žitnića napadaju oklopnu kolonu i uništavaju dva tenka i ostala vozila. Pogiba 12 neprijateljskih vojnika, a 18 je zarobljeno.

>>Prva pobjeda u obrani od velikosrpske agresije – šibenska bitka u rujnu 1991. godine, 1. dio

>>Prvi dan bitke za Šibenik, 2 .dio

>>Drugi dan – gine prvi šibenski branitelj Marinko Kardum

Komentara 2

NB
neven.berovic
22:42 27.09.2014.

Svi ovi događaji su netočni i poluistiniti s obzirom na stvarnu situaciju glede b/d.

AR
artaluca
01:54 12.09.2015.

Poštovani.....fotografijom koju navodite na početku članka i potpisujte je kao svoju (rep aviona oborenog nad Zečevom sa brojem "23264", povrijedili ste "ZAKON O AUTORSKOM PRAVU I SRODNIM PRAVIMA" , jer ste je uzeli bez dozvole autora, iz dokumentarnog filma "Šibenska ratna kronika" . ........autor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije