Naslovnica

Nijemci nemilosrdno bombardiraju Lenjingrad

Zaustavljanje njemačkog kopnenog napada te povlačenje oklopnih postrojbi nije spriječilo njemačko zrakoplovstvo da nastavi s bombardiranjem grada.
19. rujna 2016. u 20:54 4 komentara 3847 prikaza
Rat
Foto: ww2live.com
Pogledajte galeriju 1/3

Na današnji dan 1941. godine, prilikom velike ofenzive na Sovjetski Savez, njemački su zrakoplovi probili sovjetsku protuzračnu obranu te započeli s bombardiranjem Lenjingrada. Tog je dana poginulo 1 000 Rusa, piše History.

Njemačka je vojska tada već bila u Sovjetskom Savezu tri mjeseca, još od početka invazije. Njemački pokušaj da osvoje Lenjingrad u kolovozu velikim tenkovskim napadom je propao. Hitler je htio uništiti grad te ga predati svom savezniku - Finskoj, koja je napadala Rusiju sa sjevera. Međutim, vojska i stanovnici Lenjingrada izgradili su protutenkovske obrambene položaje koji su zadržavali njemačke oklopne divizije. Uskoro je započela opsada grada. Njemačke su snage okružile grad kako bi ga odsjekle od Rusije, a Finska je zaustavila svoju invaziju na Lenjingrad jer je ponovno zauzela područje koje je izgubila još 1939. godine.

Rat | Autor : ww2live.com Foto: ww2live.com

Zaustavljanje njemačkog kopnenog napada te povlačenje oklopnih postrojbi nije spriječilo njemačko zrakoplovstvo da nastavi s bombardiranjem grada. Hitler je odlučio izbrisati Lenjingrad s lica zemlje, tako je izjavio svojim generalima. Zračni napad 19. rujna bio je itekako brutalan - većina poginulih bili su ranjenici u bolnicama te oni koji su se povlačili pred napadima. Opsada Lenjingrada trajala je 872 dana te je nemilosrdno utjecala na stanovništvo grada. Poginulo je više od 650 000 stanovnika 1942. godine od gladi, bolesti te granatiranja s njemačkih položaja izvan grada.

Rat | Autor : ww2live.com Foto: ww2live.com

Jedini put kojim su zalihe stizale u grad bilo je jezero Ladoga po kojem su prelazili kamioni tijekom zime. Kada je zaliha nestalo pojavili su se i prvi znaci kanibalizma. Sovjetska je vojska probila opsadu u siječnju 1944. godine te odbacila Nijemce 50 kilometara od grada.

>>Putevi i stranputice nedavne estonske povijesti

>>Uspon mornaričkog zrakoplovstva

 • josko:

  Smjesan je naslov kako je bombardiranje bilo NEMILOSRDNO.... zar postoji milosrdno bombardiranje!?!?!? Rat je rat, jeziv i okrutan u svakom svojem djelu.

 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  Njemci su milosrdo -opravdani ciljevi- tukli v.brit.dok jedan bombarder nije zalutao i bacio bombe na naselje Londona-uslijedila je odmazda. U slučaju Lenjingrada, posle neuspjelog zauzimanja, primarni cilj postaje uništenje branilaca u ovom slučaju cijelokupnog stanovništva. Grad je branjen s svim ... prikaži još!m raspoloživim ljudstvom

 • Avatar Propaganda
  Propaganda:

  zar oni ne znaju razliko od što je Flak a što artiljerija