NA DANAŠNJI DAN

Nijemci zauzimaju Lavov, počinju masovne egzekucije

Wikimedia Creative Commons
29.06.2017.
u 10:47

Lavov je dugo u povijesti bio okupiran od strane raznih sila kao što su Švedska, Austrija, Rusija, Poljska, a od 1939. godine i Sovjetski Savez.

Na današnji dan 1941. godine, Nijemci u sklopu invazije na SSSR zauzimaju Lavov u istočnoj Galiciji u Ukrajini, piše History.

Rusi su započeli nakon početka invazije sa strategijom spaljene zemlje. Tako su uništili, zapalili, potopili sve što je moglo pomoći okupatoru. Tako Nijemci nisu mogli dobiti ratni plijen u okviru zaliha, industrijskih postrojenja, ratne opreme itd. Navedena se strategija pokazala itekako uspješnom protiv Napoleona u prošlom stoljeću. Ovoga puta su Nijemci zauzeli Lavov, a NKVD je pogubio 3000 ukrajinskih političkih zatvorenika

Lavov je dugo u povijesti bio okupiran od strane raznih sila kao što su Švedska, Austrija, Rusija, Poljska, a od 1939. godine i Sovjetski Savez. Njemački osvajači su tada u Ukrajinu došli kao spasitelji zato što su bili neprijatelji Poljske i Rusije, dva najveća ukrajinska neprijatelja. Međutim, umjesto da ih Nijemci oslobode, nakon sovjetskog terora došao je njemački teror. Administrativno je Ukrajina podijeljena između Poljske, Rumunjske i Njemačke. Oko 2.5 milijuna Ukrajinaca poslano je u Njemačku kao robovska radna snaga, dok su ukrajinski Židovi poslani u logore - pogubljeno je oko 600.000. Ukrajinski nacionalisti su također uprljali svoje ruke masovnim smaknućima Židova na ulicama koji su bili optuženi za boljševičke aktivnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije