Naslovnica

Nijemci zauzimaju Lavov, počinju masovne egzekucije

Lavov je dugo u povijesti bio okupiran od strane raznih sila kao što su Švedska, Austrija, Rusija, Poljska, a od 1939. godine i Sovjetski Savez.
29. lipnja 2017. u 10:47 0 komentara 2160 prikaza
Foto: Wikimedia Creative Commons

Na današnji dan 1941. godine, Nijemci u sklopu invazije na SSSR zauzimaju Lavov u istočnoj Galiciji u Ukrajini, piše History.

Rusi su započeli nakon početka invazije sa strategijom spaljene zemlje. Tako su uništili, zapalili, potopili sve što je moglo pomoći okupatoru. Tako Nijemci nisu mogli dobiti ratni plijen u okviru zaliha, industrijskih postrojenja, ratne opreme itd. Navedena se strategija pokazala itekako uspješnom protiv Napoleona u prošlom stoljeću. Ovoga puta su Nijemci zauzeli Lavov, a NKVD je pogubio 3000 ukrajinskih političkih zatvorenika

Lavov je dugo u povijesti bio okupiran od strane raznih sila kao što su Švedska, Austrija, Rusija, Poljska, a od 1939. godine i Sovjetski Savez. Njemački osvajači su tada u Ukrajinu došli kao spasitelji zato što su bili neprijatelji Poljske i Rusije, dva najveća ukrajinska neprijatelja. Međutim, umjesto da ih Nijemci oslobode, nakon sovjetskog terora došao je njemački teror. Administrativno je Ukrajina podijeljena između Poljske, Rumunjske i Njemačke. Oko 2.5 milijuna Ukrajinaca poslano je u Njemačku kao robovska radna snaga, dok su ukrajinski Židovi poslani u logore - pogubljeno je oko 600.000. Ukrajinski nacionalisti su također uprljali svoje ruke masovnim smaknućima Židova na ulicama koji su bili optuženi za boljševičke aktivnosti.

ENGLESKA Henrik VIII. Tudor Homouniversalis s ratničkim pokličem VELIKA ISLAMSKA OSVAJANJA 632. – 750. Zastoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.