AKTUALNO

Leopard 3 - odgovor na Armatu?

Leopard 3
Foto: Twitter
26.05.2015.
u 15:57

Njemačka i Francuska zajedno će razvijati novoga nasljednika poznatog njemačkog tenka "Leopard 2". Tenk je u upotrebi od 1979. godine, a zastarjela je oprema Bundeswehra u fokusu javnosti

Njemačko ministarstvo obrane u petak je u Bundestagu objavilo planove za novi tenk Leopard 3.

"Različite tehnologije i koncepti njemačke industrije razvijat će se od 2015. do 2018. godine", izjavio je Markus Grübel, zamjenik ministra obrane. Također je izjavio da je Leopard 2 već dugi niz godina u upotrebi te da je potreban novi borbeni tenk, piše Deutsche Welle.

Životni vijek Leoparda 2 (50 godina) završit će 2030. godine. Tenk koji je projektiran za mogući rat protiv Sovjetskog Saveza počeo se koristiti 1979. godine. Njemačka je proizvela više od 2000 komada borbenog tenka tijekom masovnog naoružavanja 80-ih godina. Međutim, danas je u službenoj upotrebi 240 komada. U jeku ukrajinske krize, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen izjavila je da će se vratiti u upotrebu dodatnih 100 Leopard 2 tenkova, a prošle je godine u studenome objavljeno da će se dodati u aktivnu vojnu službu još stotinu "Boxer" oklopnih transportera.

Ovi planovi dolaze u kritično vrijeme za Bundeswehr. Novi je pravobranitelj parlamenta Hans-Peter Bartels na svojoj inauguraciji izjavio da se ne smije štedjeti na vojnom proračunu te da njemačka vojska treba biti sto posto spremna!

Čak je i Bundeswehrova puška G36 bila u fokusu medija zbog zagrijavanja i nepreciznosti. U međuvremenu je novi vojni zrakoplov Airbus A-400M doživio nesreću ovaj mjesec. Njegov prethodnik Transall će ostati u službenoj upotrebi duže nego je predviđeno.

Problemi postoje i s helikopterima na Rogu Afrike, a NATO često kritizira Bundeswehr zbog njihova vojnog proračuna. Međutim, samo nekoliko zemalja članica troši preporučenih 2 posto BDP-a na svoje oružane snage.

Komentara 18

Avatar Tree dweller
Tree dweller
17:35 26.05.2015.

e sada će pećinaši sa istoka početi besjediti o moći Rusije...

NE
nenasjedajte
18:03 26.05.2015.

opet ce francuzi na pola puta napustiti projekt, isto kao i sa eurofighter typhoonom... uzeli dobre ideje, prestali financirat projekt i razvili svoj rafale... cudaci

Avatar lvan12
lvan12
18:10 27.05.2015.

Zakasnili su... Razvoj ne pocinje kada protivnik izbaci svoje oruzje pa se gleda kako je ono napravljeno... Vec se paralelno sa protivnikom radi na razvoju i neda mu se da izbaci oružje na koje ovaj neće imati odgovor. Dok Njemci i Francuzi naprave novi tenk koji će po specifikacijama moći parirati T-14, Rusi će već izbaciti još noviji tenk... Da ne govorimo o lovcima 5-te generacije. Tužno na što je spala EU vojska pod sjenom SAD-a i okriljem NATO-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije