U žarištu, Cipar

Novi pritisak za ciparsko rješenje

Novi pritisak za ciparsko rješenje
Vojna povijest
08.08.2011.
u 00:00

Turski premijer Erdogan zaprijetio je EU, a ponor između Grka i Turaka nastao je vojnim pučem koji je 1974. provela ciparska vojska

Zaprijetiti Bruxellesu prekidom diplomatskih odnosa na prvu se loptu čini vanjskopolitičkim samoubojstvom. Stoga to nikada nikome i nije palo na pamet. Sve do posljednjeg intervjua turskog premijera Reçepa Tayyipa Erdogana u Milliyetu, koji je vrhu EU poručio da mu s Bruxellesom ne pada na kraj pameti komunicirati od lipnja 2012. kada predsjedanje preuzima Cipar. Njemački CSU je primjerice na to reagirao tako žestoko, da ga je hladiti morao sestrinski CDU, a Cipar je, kao najveći kronični političko teritorijalni problem EUa, opet zaprijetio da postane gorući problem.

Reklo bi se da se od 1974. malo što promijenilo. No, tome baš i nije tako, unatoč teškim otvorenim ranama između turskih i grčkih Ciprana koje opstaju još od vojnog puča koji je 15. srpnja 1974. u Nikoziji provela ciparska vojska potpomognuta vojnom huntom iz Grčke. Bio je to trenutak u kojem je eskalirao animozitet između grčkih i turskih Ciprana, koji su nekoć živjeli u savršenom miru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije