Naslovnica

Nuklearno naoružanje u osam zemalja

Prednjače Rusija, SAD, Francuska, Kina i Velika Britanija. Zabrinjavaju programi Indije, Pakistana i Irana. I Izrael ga posjeduje, pretpostavlja se
05. lipnja 2012. u 18:02 0 komentara 42 prikaza
Nuklearno naoružanje u osam zemalja
Foto: Vojna povijest

Za postojanje novoga oružja za masovno uništavanje, nuklearnoga oružja, svijet je saznao na zaista dramatičan način preko zastrašujućih poslijedica eksplozija bombi nad Hirošimom i Nagasakijem. Zbog toga je danas u svijesti ljudi pojam "nuklearno" u pravilu vezan za nuklearnu eksploziju i njezine posljedice. Međutim, u isto vrijeme mnoge države krenule su u intenzivna istraživanja u želji za ovladavanjem s nuklearnom tehnologijom i za raspolaganjem golemom moći koju je nuklearno oružje pružalo. Tako je SAD prilično kratko nakon završetka Drugog svjetskog rata imao monopol u raspolaganju nuklearnim oružjem. Druga po snazi vojna snaga tadašnjega svijeta, SSSR, već 1949. godine izvodi prvu probnu nuklearnu eksploziju čime je u uvjetima hladnoratovske atmosfere otpočelo blokovsko razdvajanje svijeta i sukladno utrka u naoružanju u kojoj je istraživanje i razvoj nuklearnog oružja zauzimalonajznačajnije mjesto.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.