04.02.2016. u 15:56

Pet godina ranije u Kninu su pobunjene općine sjeverne Dalmacije proglasile ovu paradržavu, a nakon ratnih strahota i velikog poraza fantomska »Krajina« spala je na dio područja okupirane istočne Slavonije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda poduprlo je 20. prosinca 1995. prijedlog glavnog tajnika Boutrosa Boutros-Ghalia da se za prijelaznog upravitelja UN-a u okupiranom Hrvatskom Podunavlju imenuje američki diplomat Jacques Paul Klein. Istog dana, u sjeni te prilično važne odluke za budućnost Hrvatskog Podunavlja, pobunjeni Srbi u Vukovaru, unatoč potpisanim ugovorima o početku procesa reintegracije, održali su vojnu paradu, obilježavajući Dan državnosti tzv. Republike Srpske Krajine (RSK).

Pet godina ranije u Kninu su pobunjene općine sjeverne Dalmacije proglasile ovu paradržavu, a nakon ratnih strahota i velikog poraza fantomska »Krajina« spala je na dio područja okupirane istočne Slavonije. No čelnici Srba u istočnoj Slavoniji i dalje su zavaravali vlastiti narod. Uz to što su na sve načine pokušali uvjeriti lokalne Srbe kako je započinjanje mirovnog procesa njihova svojevrsna pobjeda, prezentirali su se kao važan vojno-politički čimbenik koji će diktirati uvjete mira. Iz tog su razloga na središnjem vukovarskom trgu održali vojni mimohod, kojem su uz pobunjene političare nazočili vojni zapovjednici 11. korpusa Srpske vojske Krajine (SVK) te rijetki uzvanici iz Jugoslavije, među kojima se isticao ratni zločinac Željko Ražnatović – Arkan.

Krajnje neobično, taj događaj, iako zabilježen kamerama stranih TV-kuća, promaknuo je kasnijim analizama procesa mirne reintegracije. Još neobičnije, nije ga zabilježio ni tjednik »Vukovarske novine«, koji je od 1992. godine vrlo pedantno bilježio što se događa na okupiranu teritoriju istočne Slavonije. Ovim je riječima svoj najnoviji tekst započeo Tomislav Šulj, i to pravi povijesni ekskluziv jer dosad cijela priča sa fotografijama ovog mimohoda nikad nije bila objavljena. Zato je tema i te kako zavrijedila biti na naslovnici te glavna tema ovog broja. Također je svakako za izdvojiti nama posve nepoznata tema - Savez za oružanu borbu i Zemaljska vojska u Poljskoj od 1939. do 1945. godine, rad mladog kolege Josipa Jagodara.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:23 04.02.2016.

Bio je to poslednji srpski vojnik na teritoriju RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije