04.04.2016. u 15:45

Čitajte novo izdanje Vojne povijesti od 5. travnja na svim kioscima

Godinama smo svjedoci o zapuštenosti hrvatske vojne i ratne povijesti, pa tako i one iz razdoblja prošloga stoljeća. Posljednjih više od pet godina to polako ispunjava VP magazin. Zapravo, već sam puno puta konstatirao kako u hrvatskoj historiografiji postoji niz rupetina koje do danas nisu zatvorene, teme koje nitko nije ni dotaknuo, istraživanja koja tek čekaju istraživače. Ali isto tako ima tema koje su zagađene u prvom redu komunističkom, marksističkom ideologijom, i pristupima koji nemaju veze s neopterećenim, neovisnim istraživanjima jer su često u prošlom stoljeću u pozadini bili politički i ideološki ciljevi. Zato kao pravo osvježenje dolazi rad kolege Zdenka Kuftineca u ovom broju, u kojemu je opširno opisao tematiku ustaške vojske u emigraciji do 1941., a najvrijedniji dio teme svakako su opisi fotografija koji su izuzetno detaljni te u kojima su ispravljene prijašnje mnogo puta ponavljane greške kad su neke od fotografija bile objavljivane. Kuftinec je uložio ogroman trud kako bi došao do točnih informacija o tome tko je na fotografijama, gdje su slikane…

Koliko je to teško, Kuftinec jasno naznačuje: »Istraživanje ustaške vojske u emigraciji do uspostave NDH poseban je izazov zbog kroničnog nedostatka izvora i ograničene dostupnosti malobrojnih postojećih, a moguće je da će rezultati uvijek ostati samo na razini temeljnih spoznaja. U zapisniku saslušanja u OZNA-i posljednjeg zapovjednika Poglavnikove tjelesne bojne i čuvara emigrantske ustaške pismohrane ustaškog pukovnika Mije Bzika stoji da je sva ta pismohrana spaljena u noći 5/6. svibnja 1945. u Velikoj Gorici. Dio izvornih dokumenata ili prijepisa ipak je sačuvan u »poglavnikovoj arhivi« u Vojnom arhivu u Beogradu. Poznati memoarski izvori ustaških emigranata vrlo su rijetki.« Stoga je ovaj rad i zaslužio primjereni prostor u magazinu...

Novo izdanje Vojne povijesti čitajte od 5. travnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
21:26 04.04.2016.

Povijest svakako treba prouciti s obje strane, a ne nekritički prihvati verziju pobjednika. Intelektualno prikraćeni komentator ispod smatra da se protiv moćnih ustaša i četnika borio cijeli svijet. Tipičan proizvod našeg obrazovnog sustava, koji nema potrebu ništa dovoditi u pitanje. Ali tek kad nešto nauči vidjet će da je i Poljska komadala Čehoslovačku, da je i SSSR komadao Poljsku, da su Britanci okupirali Island, da je SSSR napao Finsku i Rumunjsku, da su Amerikanci zadržali rasne zakone do kraja 1960.-tih i imali koncentracione logore za Japance. Da je Staljin slao cijele narode u Gulag i da je Holokaust imao manje žrtava od Holodomora. Da nitko nije odgovarao za 150.000 civilnih žrtava atomske bombe. Tek kad sve to naučiš, shvatiš da je razlika u nijansama, a danas su jedni zvijeri, a drugi plemeniti borci za slobodu. A činjenica je da su u Top Ten najsmrtonosnijih vođa u WWII svega 3 nacista, a ostalo su antifašisti. Hitler je btw tek treći.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:10 22.04.2016.

Svakako ima smisla rasvjetljavati povijest, posebno onu čije posljedice i danas dovode do razdvajanja pojedinih skupina unutar jedne nacije. Međutim, tome se treba pristupati metodički a ne senzacionalistički i naravno iz donekle pouzdanih i citiranih izvora. Trenutno je populistički prikazivati suradnike hrvatskih okupatora u boljem svjetlu a ustanike iz svih krajeva Hrvatske koji su se borili protiv stranih okupatora u lošijem svjetlu. Naravno da je mnogo toga što nije bilo u interesu nekadašnje komunističke partije na vlasti ostalo dugo vremena prikriveno i u povijesnoj magli. No to ne može biti isprika da i Večernji list sudjeluje u bizarnim izmišljotinama poput porijekla Josipa Broza ili pripovijetki kako su komunisti ponovo izgradili Jasenovački logor i kako je u njemu stradalo više od 80.000 ljudi, skoro jednako ili više od onoga što se pripisuje ustaškom logoru. Metodološko rasvjetljavanje je dobrodošlo, ali informacije i tekstovi bez dokumentiranih izvora ili barem primjedbi da recimo dolaze izravno iz beogradskih velikosrpskih izvora (porijeklo Josipa Broza) ili da nema do danas nikakvih povijesnih potvrda (partizanski logor Jasenovac) dovode do sumnje u ostali sadržaj. Zato preporučam nešto više opreznosti u objavi pojedinih tekstova, pogotovo onih koji hrvatske osobe i događaje prikazuju u neistinitom svjetlu u svrhu sramoćenja nas kao naroda koji je kao i svaki narod imao i svojih slabosti i lutanja ali ni blizu koliko danas priznati "svjetski" narodi.

HE
herojulice
16:13 04.04.2016.

Rupe u povijesti ili ne, ustaše i četnici su bili uz fašiste i Hitlera. Čemu više priče o gubitnicima i onima protiv kojih se borio cijeli svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije