NA DANAŠNJI DAN

Ofenziva Južne Koreje i UN-a; ratnici indijanskih naroda pobijedili vojsku SAD-a

Korea
http://media1.shmoop.com/
25.06.2014.
u 13:11

Indijanci su se pobunili zbog nezakonitoga Dekreta o preseljenju u rezervat, a ishod bitke dodatno je pojačao predrasude i glasine o krvoločnosti Indijanaca

1876. - SAD: Ratnici indijanskih naroda Cheyennea i Siouxa pod vodstvom poglavice Bika Koji Sjedi i Ludoga Konja uz rijeku Little Bighorn pobijedili konjičku jedinicu SAD-a pod zapovjedništvom general-bojnika Georgea A. Custera (poginuo u borbi), koji nije pričekao pojačanje; Indijanci su se pobunili zbog nezakonitoga Dekreta o preseljenju u rezervat, a ishod bitke dodatno je pojačao predrasude i glasine o krvoločnosti Indijanaca.

1950. - KOREJA: Sjevernokorejske jedinice prešle su 38. paralelu, da bi pod komunističkom vlasti ujedinile zemlju; Južnoj Koreji pomaže SAD, ali se njezina vojska mora povući do Pusana; od 7.7. umiješale su se i snage UN-a, započele su uspješnu ofenzivu, ali ju je intervencija kineske vojske ponovno zaustavila na 38. paraleli.

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije