Povijest na filmu

Okrutna stvarnost Zimskoga rata

Okrutna stvarnost Zimskoga rata
Vojna povijest
29.04.2012.
u 03:26

Prva pomisao na finsku kinematografiju možda i jesu braća Kaurismäki, ali najskuplji finski film daleko je od njihova opusa i stilskoga izričaja

Tijekom osamdesetih i prve polovice devedesetih godina prošloga stoljeća pomalo zaboravljeni žanr ratnih spektakla utočište je našao, iznenađujuće, u europskim nacionalnim kinematografijama kada je mahom na Starom kontinentu snimljen sijaset filmova s tematikom izravno ili neizravno vezanom uz Drugi svjetski rat. Pozitivan običaj započet je s „Das Boot“ (1981.) koji je ovjenčan panegiricima kritike i publike pribrao šest oscarovskih nominacija, preko „Idi i smotri“ (1985.) i „Escape from Sobibor“ (1987.) do „Stalingrada“ (1993.). Ovoj nisci bisera, od kojih danas svi redom uživaju kultni status, može se pridodati i američki „The Big Red One“ (1980.) Samuela Fullera, dobrim dijelom sniman u Izraelu i Irskoj, u kojemu je čuveni američki osobenjak i veteran Drugoga svjetskog rata opisao svoje iskustvo ratovanja u sjevernoj Africi i Europi. Spomenutom društvu iznimno stvarnih ratnih filmova, mahom temeljenih na književnim predlošcima, ubraja se i jedno, ne toliko šire poznato, a danas ipak kultno remek- djelo sedme umjetnosti. Riječ je o istoimenoj ekranizaciji novele Anttija Tuurija „Talvisota“ (Zimski rat) kojom je finska nacionalna kinematografija uz potporu države obilježila pedeset godina od početka rusko-finskoga rata.

Podsjetimo, riječ je o sukobu započetom u studenom 1939. godine kada su Rusi pod isprikom osiguravanja zaleđa Lenjingrada tražili od Finaca pomicanje međudržavne granice za dodatnih 25 kilometara u području jezera Ladoga i ustupanje poluotoka Hankö. Finci su “prijedlog“ odbili i u studenom je započeo krvavi rat koji je privremeno završio u ožujku 1940. te se potom nastavio godinu dana kasnije kada su Finci u paktu s Nijemcima objavili Sovjetskom Savezu rat, završetak kojega je označilo tek službeno primirje u rujnu 1944. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije