DRUGI SVJETSKI RAT

Okupacija i kolaboracija u Francuskoj tijekom Drugoga svjetskog rata

Rat
Foto: Vojna povijst
26.04.2017.
u 07:14

Temeljni zadatak Abwehra bilo je izvještajno i protuizvještajno djelovanje na području pod vojnookupacijskom upravom, odnosno djelatno prikupljanje podataka o francuskom pokretu otpora te djelovanju stranih izvještajnih službi na području Francuske

Kao što je opisano u prošlom nastavku ovoga serijala, Francuska se našla pod njemačkom vojnookupacijskom upravom (osim za Francusku vojnookupacijska uprava ustrojena je i za područje Belgije, Grčke i Srbije), što je činilo bitnu razliku u odnosu na većinu zemalja Europe koje su se našle pod njemačkom okupacijom. U većini zemalja pod njemačkom okupacijom ustrojena je civilna okupacijska uprava na čelu koje se nalazio državni povjerenik (Reichskommissar), kao što je opisano u prošlim nastavcima ovoga serijala (Norveška, Danska, Nizozemska i na cjelokupnom području Istočnog bojišta za koje je ustrojeno i posebno ministarstvo te za područja Češke i Poljske koje su prve predviđene za provedbu potpune germanizacije i potom uključivanje navedenih područja u sastav Njemačkog Reicha).

U praksi je to značilo sljedeće: ako se na čelu okupacijske uprave nalazila civilna osoba u liku državnog povjerenika Reicha, njemu su, u smislu izvješćivanja i koordinacije djelovanja, bili podređeni: zapovjednik vojnih postrojbi (obično s titulom zapovjednika oružanih snaga – Wehrmachtbefehlshaber, koji je prvenstveno odgovoran Vrhovnom zapovjedništvu vojske) kao nositelj svih vojnih djelovanja te viši SS i redarstveni vođa (Höhere SS-und Polizeiführer, koji je odgovoran Ministarstvu unutarnjih poslova Reicha).

S druge strane, na okupiranim područjima na kojima je uspostavljena „čista“ vojnookupacijska uprava sva se vlast nalazila u rukama imenovanoga vojnog zapovjednika (Militärbefehlshaber). Na navedenim područjima pod isključivom vojnookupacijskom upravom nisu uspostavljana posebna civilna okupacijska tijela, nego su postojeća njemačka veleposlanstva nastavila sa svojim djelovanjem te su veleposlanici imali ulogu civilnog predstavnika Reicha pri vojnom zapovjedniku.

U odnosu prema SS-u i njemačkom redarstvu vojni zapovjednici „ljubomorno“ su željeli zadržati potpunu neovisnost u djelovanju, tako da na području Belgije, Francuske i Srbije u prvo vrijeme uopće nije bilo dopušteno ustrojavanje mjesta viših SS i redarstvenih vođa. Tek sa sve većim jačanjem utjecaja državnog vođe SS-a (Reihsführer-SS) Heinricha Himmlera postupno se i na navedenim područjima ustrojavaju mjesta viših SS i redarstvenih vođa...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. travnja na svim kioscima...

>>Umro maršal Marmont 1852. godine

>>Znate li zašto su Nijemci brutalno pregazili Francusku u šest tjedana?

Ključne riječi

Komentara 3

LI
liskovaca
15:06 26.04.2017.

riješili smo Francusku za par dana!!!

Avatar krcedolac
krcedolac
09:13 26.04.2017.

Francuzi su ispali lukaviji i pametniji od Hrvata iako su im ormari prepuni kostiju...Kod nas II svjetski rat nikad nije završio.

Avatar Snijeg
Snijeg
16:35 28.04.2018.

A gdje je Poglavnik i njegova pratnja ..kak su oni lijepo objevili rat SADeu.. vrlo pametni NDHovci iz Rcegovine??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije