PRVI SVJETSKI RAT

Osam zanimljivosti o Prvome svjetskom ratu iz britanskog kuta koje vjerojatno niste znali

WW1
Foto: http://andedge.in/
13.08.2014.
u 14:35

Lica su bila unakažena najviše od gelera granata ili ravnih „crta“ metaka koji su ih okrznuli. Oštećen geler nekada je znao otkinuti cijelo lice vojnika. Nakon što je vidio strahote rata, kirurg Harold Gillies počeo je pomagati žrtvama te je bio jedan od začetnika prvih tehnika plastične kirurgije.

1. Eksplozija na francuskom bojištu čula se u Londonu

Dok se rat odvijao u blatu i rovovima, malo drukčiji rat odvijao se pod zemljom. Grupa minera u tajnosti je iskopala tunele ispod njemačkih položaja te u isto vrijeme detonirala više od 400 tona eksploziva u 19 različitih podzemnih tunela. Velik dio njemačke prve crte uništen je, a eksplozija se čula 200 kilometara dalje u Londonu.

2. Novinari su često bili suočeni sa smrću

Mali dio novinara riskirao je svoje živote prilikom izvještavanja stvarnosti ratovanja. Dok je vlada htjela kontrolirati sve medijske puteve, novinarstvo je zabranjeno. Izvještavanje o događajima na ratištu, prema mišljenju Ratnog kabineta, bilo je pomaganje neprijatelju te bi bio osuđen na smrt ako su uhvatili novinara da izvještava.

3.  Dvanaest milijuna pisama dostavljeno je na bojište svaki dan

Pismu je trebalo da dođe iz Britanije na bojište u Francusku samo dva dana! Putovanje pisma počinje u Regent's Parku te se šalje u rovove. Do kraja rata dostavljeno je dvije milijarde pisama te 114 milijuna paketa.

4. Rad tijekom rata nekim je ženama promijenio boju kože u žuto

Kada su muškarci otišli u rat, gotovo milijun žena preuzelo je njihove uloge u radnoj snazi. Radile su dugo i naporno s vrlo opasnim kemikalijama. Žene „kanarinke“ radile su s TNT-om koji im je prenosio žuticu te tako bojao kožu u žuto.

5. Tijekom Prvoga svjetskog rata najviše je napredovala plastična kirurgija

Lica su bila unakažena najviše od gelera granata ili ravnih „crta“ metaka koji su ih okrznuli. Oštećen geler nekada je znao otkinuti cijelo lice vojnika. Nakon što je vidio strahote rata, kirurg Harold Gillies počeo je pomagati žrtvama te je bio jedan od začetnika prvih tehnika plastične kirurgije.

6. Najmlađi britanski vojnik imao je 12 godina

Sidney Lewis imao je samo 12 godina kada je lagao o svom godištu te se prijavio u vojsku tijekom Prvoga svjetskog rata. Bio je jedan od tisuću „spremnih“ maloljetnih dječaka koji su se prijavili te završili boreći se sa svojim starijim vršnjacima. Neki su bili motivirani domoljubljem, ali većini je to bio izlaz iz siromaštva.

7. Rat je gotovo doveo do bankrota Velike Britanije

Na početku 20. stoljeća Britanija je bila ekonomska supersila. Ali prvi globalni rat koštat će je više nego svi ostali. Primjera radi, cijena metaka u 24 sata tijekom rujna 1918. koštala je oko četiri milijuna funti.

8. Devet od 10 vojnika preživjelo je u rovovima

Ključne riječi

Komentara 6

SE
seljan
13:51 14.08.2014.

Snaga svake vojske je u njenoj taktici i u njenoj pobedi i porazu Srpska vijska ( sa Jugoslovenskim dobrovoljcima i saveznicima) je bila na strani pobednica,Za uzrok pada krajine mi Srbi možemo kriviti i Miloševića i penzionisane Američke generale al stoji da je Hrvatska osvojila ono što je htela i znajte u ratu istina prva umire a na kraju je pišu pobednici

NT
nije_to_samobor
11:42 14.08.2014.

Jedina istina iz "regijona" je ta da jedna cijela vojska s ukupnim naoružanjem još nikada prije ni poslije nije pobjegla čak na Krf i time osvojila svjetski no.1 u nacionalnom sportu - "bežaniji" od milja zvanog "zbeg"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije