RAT

Pametna američka kazetna bomba koja odjednom može uništiti 40 tenkova

CBU-97
Foto: Wikimedia CC
1/2
15.11.2016.
u 13:29

Svaka BLU-108 sastoji četiri projektila na senzor imena "Skeet" koji daju mogućnost kazetnoj bombi CBU-97 da sa svojih 40 individualnih bombi pogodi 40 ciljeva

Kazetna bomba CBU-97 Sensor Fuzed Weapon je bomba Američkog ratnog zrakoplovstva. CBU-97 uz tehnike nenavođenog gravitacijskog bombardiranja veže precizna navođena oružja uz podstreljivo pametne CBU-105 bombe, piše WHO.

Navedena bomba ima sposobnost uništavanja 40 tenkova odjednom! CBU-97 sastoji se od taktičnog dispenzera streljiva SUU-66/B koji sadrži pametno podstreljivo BLU-108. Svaka BLU-108 sastoji četiri projektila na senzor imena "Skeet" koji daju mogućnost kazetnoj bombi CBU-97 da sa svojih 40 individualnih bombi pogodi 40 ciljeva.

"Skeetovi" mogu detektirati i pogoditi ciljeve kao što su borbeni tenkovi, zračne baze, oklopljeni borbeni transporteri te sva pomoćna vozila koristeći minijaturni infracrveni senzor.

40 "Skeetova" može obuhvatiti oko 15 katastarskih jutara zemlje sa svojim laserskim i infracrvenim senzorima. Ako "Skeet" ne otkrije metu, nastupa samouništenje na 15 metara od tla. Ako taj mehanizam ne proradi, postoji standby vremenski brojač koji onemogući eksploziju. Takve su mogućnosti napravljene kako bi se izbjegle civilne žrtve. Postotak samouništenja je 99 posto.

Pogledajte videosnimku u kojoj se nalaze detalji kazetne bombe.

>>7 stvari koje možda niste znali o Korpusu mornaričkog pješaštva SAD-a

>>Izveden prvi napad kamikaza u Drugome svjetskom ratu

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Honduras
Honduras
11:31 16.11.2016.

uz tako pametne bombe stvarno je čudno da svaki dan stradaju neki svatovi po afganistanskim brdima...

Avatar nekakav
nekakav
10:57 16.11.2016.

ajmo sad dežurne kritičare rusa da čujemo. otkad su to kazetne bombe zabranjene? nikad nisu bile zabranjene,. i kad ih je jna bacala po zagrebu, su bile dozvoljene. postoji samo preporuka da se ih ne koristi u sukobima, radi velikogikog broja žrtava, uslijed specifičnog djelovanja. 15 jutara? to je skoro 10.000 kvadratnih metara. 100x100 m. to nije malo. pametne bombe? ajd još jednom u glavi provrtiti taj pojam, pametna bomba... ako ne nađe cilj, eksplodira na kolko, 15 m od tla? još ljepše, svu 'živu' silu uništi. pod živu mislim doslovno živu, i djecu, žene ,starce, koze i magarce. kako je fora ovaj novi vrli svijet. prljavo oružje nazoveš pametnim. i odmah je percepcija da to uništava tenk, ne i posadu, ne civile, koji su eto silom prilika 7 metara od tenka, bilo u zgradi, bilo u jarku pored ceste. ali da, američko oružje ne proizvodi civilne žrtve. postoji nešto što se zove kolateral, al nikako se ne smije spomenuti civile. još manje žene, učenike, hej, pa što vam je.

PR
Prekobrda
12:53 16.11.2016.

A sada ce naparavitijednu jos pametniju, kada je ispale odmah ce stvoriti 40 radnih mijesta, ako ne naparavi 40 radnih mijesta vratiti ce se onome tko ju je ispalio te ce njega ubiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije