DRUGI SVJETSKI RAT

Partizanski piloti u Đonta Dolima 1944.

Partizani
VP magazin
07.03.2014.
u 03:12

Pojedinosti o Arkadiju Popovu i Stanislavu Vouku nakon rata postale su predmet spora između povjesničara, svjedoka i lokalnog stanovništva

Mjesto Đonta Doli nalazi se u Dubrovačkom primorju između gradića Ston i Slano. Samo mjesto udaljeno je od grada Dubrovnika oko 45 kilometara, a nalazi se u podnožju platoa Rudine. Specifičan geografski položaj mjesta uvjetovan je samom blizinom poluotoka Pelješca te lokalnom cestom koja prolazi kroz mjesto gdje se spaja sa županijskom cestom na Rudinama. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata spomenuta cesta bila je od velike važnosti kao glavna prometnica regionalnog karaktera koja prolazi kroz cijelo dubrovačko područje. Mnoge vojne postrojbe smještene na području grada Dubrovnika i njegove okolice (kao i one u Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj) ovisile su o toj cestovnoj prometnici, izgrađenoj još po zapovijedi cara Napoleona za vrijeme francuske okupacije Dubrovnika. Stanovništvo Dubrovačkog primorja naziva tu cestu Napoleonov put. Tijekom razdoblja od 1943. do 1944. pripadnici njemačke vojne organizacije „TODT“, koja je imala ulogu radnog karaktera, započela je izgradnju niza vojnih utvrda u vidu bunkera, skloništa te obalnih i protuzračnih bitnica u cilju bolje i kvalitetnije obrane cestovne komunikacije Metković – Rudine – Dubrovnik. Što većoj koncentraciji vojnih utvrda na području Dubrovačkog primorja pridonijela
je razmatrana mogućnost o vjerojatnom iskrcavanju zapadnih saveznika na obalnom području NDH. Slijedom tadašnjih analiza i zaključaka koje su donijeli visoki časnici Wehrmachta u tom je razdoblju započela izgradnja obrambenih objekata duž cijele jadranske obale.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije