NA DANAŠNJI DAN

Počeo Japansko-kineski rat; sklopljen Francusko-pruski mir u Tilsitu

Japanese
http://cdn.theatlantic.com/
06.07.2014.
u 22:21

U vrijeme obrambenog rata zaraćena Komunistička partija i Čang KAi-pekov Kuomintang dogovaraju zajednički obrambeni rat protiv osvajača;

1572. Poljska: Smrću kralja Sigismunda II. Augusta nakon 200 loših godina izumrla dinastija Jagelovića; od 11. svibnja 1573. godine Poljska je izborna monarhija.

1807. Rusija: U Tilsitu (danas Sovjetsk) sklopljen Francusko-pruski mir u 4. koalicijskom ratu.

1937. Kina: Japanskim napadom na most nedaleko od Pekinga počeo Japansko-kineski rat; u vrijeme obrambenog rata zaraćena Komunistička partija i Čang KAi-pekov Kuomintang dogovaraju zajednički obrambeni rat protiv osvajača; zimi 1940./1941., japanska vojska pobjeđuje na svim ratištima osim u središtu Kine.

1944. Jugoslavija, Velika Britanija: U Londonu je Ivan Šubašić sastavio novu vladu temeljem sporazuma postignutog s Titom na Visu, što je bio korak prema osnivanju jedinstvene privremene jugoslavenske vlade.

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije