NA DANAŠNJI DAN

Počinje najveća tenkovska bitka svih vremena - Bitka kod Kurska

Kursk
Foto: Bundesarchiv Bild 101III-Zschaeckel-206-35
1/3
03.07.2014.
u 22:15

pokušaji njemačkih ofenziva (glavni zapovjednici feldmaršali Erich von manstein i Gunther von Kluge) završavaju 20. srpnja; sovjetska protuofenziva u kojoj je uništeno čak 30 njemačkih divizija traje do 23. kolovoza

1943. - SOVJETSKI SAVEZ: Njemačka vojska počinje posljednju ofenzivu na istočnom bojištu: bila je to najveća tenkovska bitka u povijesti; na njemačkoj strani bilo je 2.700 tenkova i 800.000 vojnika, na sovjetskoj 3.600 tenkova i 1.300.00 vojnika; pokušaji njemačkih ofenziva (glavni zapovjednici feldmaršali Erich von manstein i Gunther von Kluge) završavaju 20. srpnja; sovjetska protuofenziva u kojoj je uništeno čak 30 njemačkih divizija traje do 23. kolovoza (zapovjednici maršali Georgij K. Žukov i Konstantin K. Rokosovski).

1672. NIZOZEMSKA: Nakon početka francuskog osvajačkog rata Vilim III. Oranski izabran je za glavnog kapetana nizozemske vojske: saveznike pronalazi u njemačkom caru te u Španjolskoj i Danskoj, a s Engleskom prekida rat (ipak sljedeće godine ponovno privremeno oduzima New York).

1987. FRANCUSKA: Porota suda u Lyonu osudila nacističkog šefa lionskog Gestapa Klausa Barbieja na doživotni zatvor; slučaj je ponovno upozorio na prikrivanje nacističkih zločinaca, ali i na to da njihovi teški zločini ne zastarijevaju.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije