SUKOBI

Poljska osniva dragovoljnu postrojbu za obranu zemlje

poljski vojnici
Foto: Wikimedia CC
15.11.2016.
u 13:05

Naveo je da je ovo najjeftiniji način jačanja kopnenih snaga te obrambenih mogućnosti zemlje

Poljska je u ponedjeljak objavila da će ustrojiti novu postrojbu od 53.000 dobrovoljaca koja će braniti zemlju, i to do 2019. godine, kako bi neutralizirala ruske prijetnje, piše SD.

Ustrojit će nešto slično kao što je američka Nacionalna garda; bit će sastavljena od civila koji će proći temeljnu vojnu obuku. Osniva se kako bi se spriječio sličan scenarij infiltracije kao što se dogodio u istočnoj Ukrajini. – Do 2019. godine, postrojba bi trebala imati 53.000 vojnika – izjavio je ministar obrane Antoni Macierewicz na konferenciji za medije te dodao da će sve to koštati oko 800 milijuna eura u sljedeće tri godine.

Naveo je da je ovo najjeftiniji način jačanja kopnenih snaga te obrambenih mogućnosti zemlje. – To je i najbolji odgovor na opasnosti hibridnog rata kao onaj ruske agresije u Ukrajini – dodao je Macierewicz misleći na pripajanje ukrajinskog krimskog poluotoka 2014. godine.

Stručnjaci su izjavili da je hibridno ratovanje taktika koju koristi Rusija. Započinje se obmanom, a ne formalnom objavom rata.

– Profesionalni vojnici će činiti od 6 do 8 posto tih postrojbi te će zapovijedati dobrovoljcima – izjavila je glasnogovornica ministarstva obrane Beata Perkowska za AFP. Prve tri postrojbe bit će postavljene na istok Poljske za koji se vjeruje da je pod najvećom prijetnjom. U planovima je navedeno da će svaka od 16 provincija imati snagu od 3 do 5 tisuća dobrovoljaca.

Poljska danas ima paramilitarnu postrojbu od 12.000 vojnika pod nazivom "Strzelec", koju je prvi put početkom 20. stoljeća osnovao arhitekt poljske neovisnosti – Jozef Pilsudski.

>>Sovjeti brutalno zaustavili Mađarsku revoluciju

>>Poljska: "Zašto Gruzija nije sudjelovala u vježbi NATO saveza?"

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar temohpab
temohpab
13:01 16.11.2016.

Budući da pojedinci laprdaju o povijesti i učenju čekamo da se pored postrojbe za obranu od Rusa osnuju i barem dvije ,tri za obranu od nijemaca. Strava

Avatar zong
zong
12:52 16.11.2016.

A ime im je "SA" kasnije će ga preimenovati u "SS"... čekaj malo pa to sam već negdje vidjeo...

Avatar superhik74
superhik74
18:02 16.11.2016.

Nivo ispiranja mozga je postao degutantan. Kakvi "sukobi" ? Gdje su ti "sukobi" u Poljskoj ? U kojem Poljskom mjestu se odigravaju ti izmisljeni "sukobi" ? Sto ce skupina "dobrovoljaca" napraviti u stvarnom sukobu s nuklearnom silom, a ne izmisljenom " s realnoscu I zdravim razumom. Pa u slucaju nuklearnog rata svi "dobrovoljci" bi se u par djelica sekunde pretvorili u nuklearnu prasinu. Prestanite ljudima prati mozak i strasiti ih s izmisljenim "sukobima".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije